«Το παιδί μου αρνείται να φάει»: 5 συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Eίναι πράσινο!», «έχει κόκαλα!», «γιατί μυρίζει έτσι;»… Αν το παιδί σας υποδέχεται κάθε γεύμα με αυτές τις φράσεις, τότε γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει ότι ένα παιδί αρνείται να φάει! Η υπόθεση του φαγητού δεν είναι ποτέ εύκολη, γι’ αυτό ζητήσαμε από την ψυχολόγο Αγγελική Καβαλλιεράτου, να μας βοηθήσει να τη χειριστούμε…

  • Η πίεση έχει -και εδώ- τα αντίθετα αποτελέσματα! 

Όπως εμείς δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε υπό πίεση, έτσι και τα παιδιά! Πιθανόν να συνεργαστούν περιστασιακά μετά από πίεση ή για να κερδίσουν κάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Μάλιστα, στην περίπτωση που το παιδί χρησιμοποιεί τη άρνηση για φαγητό για να σας χειριστεί, η πίεση όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά θα ενισχύσει την αντίδρασή του μόλις αντιληφθεί ότι σας κινητοποιεί.

  • Δώστε του χρόνο

Τα περισσότερα παιδιά δεν δέχονται εύκολα τις αλλαγές και χρειάζονται περισσότερο χρόνο από εμάς για να προσαρμοστούν σε κάτι νέο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό -τουλάχιστον στην αρχή- να συνδυάζετε νέες γεύσεις μαζί με κάποιες από τις αγαπημένες του, δίνοντάς του τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθει τις καινούργιες γεύσεις, χωρίς να υπερβάλλετε ή να το πιέζετε.

  • Πρόγραμμα

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την επανάληψη μιας συμπεριφοράς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε μια σταθερή ρουτίνα γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα συνδέσει συγκεκριμένες ώρες με το φαγητό, θα αντιληφθεί ότι η διατροφή είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς του και δεν γίνεται να αποκλίνει από αυτή.

  • Κάντε την μαγειρική παιχνίδι!

Ένα πιάτο, όσο νόστιμο κι αν είναι, μπορεί να περνά εντελώς αδιάφορο σε ένα παιδί. Πειραματιστείτε με τα χρώματα, τοποθετήστε τo φαγητό όμορφα στο πιάτο, δημιουργήστε σχήματα, φάτσες ή σχέδια που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του και θα αυξήσουν τις πιθανότητες να το φάει με χαρά.

 

  • Κάντε γεύματα μαζί

Τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς, οπότε το να μαγειρέψετε παρέα, πέρα από διασκεδαστικό, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα βοηθητικό για τον σκοπό σας. Τρώγοντας μαζί είναι πολύ πιθανό να θελήσει να φάει ό,τι κι εσείς.

Keep in mind… Δεν χρειάζεται το παιδί σας να τρώει όλα τα φαγητά με την ίδια ευχαρίστηση. Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει ούτε στους ενήλικες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθεί μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, να νιώθει όμορφα όταν τρώει και να μη βιώνει το φαγητό σαν μια συνθήκη καταπίεσης.

 

ΒΟΟΜ Note: Εάν δείτε ότι οι δυσκολίες του παιδιού με το φαγητό κλιμακώνονται και δεν είναι πια εύκολο να τις διαχειριστείτε, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο.


Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. στην Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267, 2106777512, 22370 21001 | Site: www.aggelikikavallieratou.gr

Αγγελική Καβαλλιεράτου Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολογία Μετ. Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Άρθρα δημιουργήθηκαν 120

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω