Απιστία – προδοσία.

Κυρίως η απιστία σχετίζεται με την ερωτική επαφή και την αναζήτηση νέων γνωριμιών για το άτομο που θα απατήσει.

Από την στιγμή που θα γίνει πράξη είναι σίγουρο ότι θα φέρει προβλήματα στο ζευγάρι. Αφενός το μέλος που την διέπραξε θα έχει τύψεις και ενοχές με αποτέλεσμα να αλλάξει την συμπεριφορά του και αφετέρου θα δημιουργήσει αμφιβολίες και ερωτήματα μια την αλλαγή της συμπεριφοράς του στο άλλο μέλος.

Όμως τι είναι απιστία;

Για τον καθένα υπάρχει μια διαφορετική απάντηση, τις περισσότερες φορές η απιστία είναι συνυφασμένη με την ερωτική πράξη, για πολλούς όμως απιστία είναι και άλλα στάδια πριν της πράξη, όπως η επικοινωνία με ένα τρίτο πρόσωπο σε ερωτικό επίπεδο, το έντονο φλερτ, οι προσωπικές επαφές και η ερωτική έκφραση. Όμως για την ακρίβεια απιστία είναι οτιδήποτε προδίδει την σχέση του ζευγαριού.

Στην πορεία μιας μακροχρόνιας σχέσης, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απιστία σχετίζεται περισσότερο με το σεξ στα μάτια των ανδρών, ενώ οι γυναίκες τείνουν να θεωρούν πως στην απιστία υπάρχει και συναισθηματική έλξη.

Ποιοι απατούν;

Άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικοί λόγω του χαρακτήρα τους ή του επαγγέλματός τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσουν κόσμο και να φλερτάρουν.

Για πολλούς μια δυσκολία στον γάμο είναι ένα έναυσμα για να οδηγηθούν στην απιστία, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα και το πρόβλημα πλέον φεύγει από την σχέση και πηγαίνει στην πράξη αυτή.

Αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα επίπεδο ανασφάλειας καθώς μεγαλώνουμε ή έπειτα από μια μακροχρόνια σχέση, μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας και αναζητούμε επιβεβαίωση εξωτερικά.

Μια επιπλέον ανασφάλεια, δημιουργείτε όταν έχουμε προβλήματα στη σχέση μας, τότε είναι αρκετά πιθανό να στραφούμε προς την αναζήτηση ενός άλλου συντρόφου, που θα μας κάνει να «ξεχάσουμε».

Το πρόβλημα σε μια σχέση μπορεί να πηγάζει και από έναν πολυάσχολο σύντροφο απορροφημένο στην δουλειά του και στα προβλήματα που τον απασχολούν, όπου αδιαφορεί για την σχέση και για εμάς.

Μια άλλη περίπτωση απιστίας είναι από άτομα που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν και αν ανοιχτούν σε μια σχέση, έχοντας πρόβλημα να δημιουργήσουν έναν υγιή δεσμό, στρέφονται σε ένα τρίτο πρόσωπο για να κρύψουν τις δικές τους φοβίες.

 

Όλα όμως εξαρτώνται από την προσωπικότητα των συντρόφων, τις εμπειρίες, τα βιώματά τους, και τον τρόπο που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες σε μια δυαδική σχέση.

Έρευνες δείχνουν πως οι περιπτώσεις απιστίας στους άνδρες είναι πολύ περισσότερες και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι έρχεται σε ηλικίες ορόσημο όπως 40-50 ετών.

Βέβαια και οι γυναίκες απατούν σε μεγάλα ποσοστά, όμως για διαφορετικούς λόγους, όπως όταν νιώθουν παραμέληση από τον σύντροφό τους, έλλειψη σεβασμού, έλλειψη θαυμασμού και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ερωτική διάθεση από τον σύντροφό τους.

Μετά από μια τέτοια πράξη υπάρχουν κάποιες απόψεις στο μέλος που έχει απατήσει.

 

Αρχικά, οι σύντροφοι που απατούν στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζουν πως «δεν θα ξανά απατήσω την γυναίκα μου», διότι οι ενοχές είναι πολλές με το να κρύβεις από τον σύντροφό σου όλα αυτά που έχουν συμβεί και δεν μπορούν να το αντέξουν.

Κάποιες περιπτώσεις ανδρών νιώθουν άσχημα μετά από μια τέτοια πράξη όταν πλέον το γνωρίζει η σύζυγός τους, διότι δεν είναι μια συνθήκη που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, με την εμπιστοσύνη να έχει χαθεί.

Με την σχέση να έχει κλονιστεί, την σύζυγο να έχει πληγωθεί και τον σύζυγο να είναι γεμάτος ενοχές, είναι μια συνθήκη αρκετά δύσκολα να ξεπεραστεί η απιστία.

Προδοσία

Πίσω από κάθε απιστία, κρύβεται κάτι ακόμη πιο βαθύ, η προδοσία, κάτι που πληγώνει τους συντρόφους περισσότερο από την ίδια την ερωτικής επαφής. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με το ενδιαφέρον για ένα τρίτο πρόσωπο, έρχεται η ακύρωση και η απόρριψη προς τον σύντροφο, έτσι το άτομο που έχει βιώσει την απιστία νιώθει πως εκτός από την ερωτική και προσωπική τους σχέση διαλύθηκε και η ουσία της σχέσης, αυτή που συνδέεται με την εμπιστοσύνη, την αγάπη, το ενδιαφέρον για τον άλλον, αλλά και η ουσιαστική έννοια της αγάπης.

Κάτι που κάνει την πράξη ακόμη πιο δύσκολη για το ζευγάρι, είναι πως σηματοδοτεί μια κρίση στην σχέση που λειτουργεί ως «καμπανάκι» για να τους δείξει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δουν και οι δυο και αν είναι πρόθυμοι να τα αντιμετωπίσουν.

Το πως όμως, θα διαχειριστεί το κάθε μέλος μια τέτοια πράξη εγκαθίσταται καθαρά στην προσωπικότητα και τα βιώματα του καθενός.

 

Η σχέση μετά την απιστία.

Σε μια τέτοια κρίση στην σχέση όπως είναι η απιστία, το μέλλον θα εξαρτηθεί στηριζόμενο στις κινήσεις και τις επιλογές του κάθε συντρόφου.

Αρχικά, ο σύντροφος που έχει απιστήσει έχει αποδειχτεί ότι βιώνει πολύ έντονο στρες λόγω των ενοχών των πράξεών του. Επιπλέον, κατά πόσο θα θελήσει να είναι ειλικρινής με την σύντροφό του εξαρτάται πάλι από την προσωπικότητά του.

Το ίδιο θα βιώσει και ο σύντροφος που έχει βιώσει την απιστία. Όπου θα αισθανθεί μεγάλη προδοσία, έλλειψη εμπιστοσύνης και θα κλονιστεί η ίδια και η σχέση μέσα από μια τέτοια ανακάλυψη. Επιπλέον θα επικρατούν σκέψεις πως η σχέση καταστράφηκε και πως διαλύονται όλα.

 

Σίγουρα η σχέση μετά από ένα τέτοιο γεγονός θα έχει κλονιστεί σε ένα βαθμό.

Έπειτα από τον θυμό, τις εντάσεις και την αμφισβήτηση είναι στην ευχέρεια του ζευγαριού πως θα το διαχειριστούν και πως θα το αντιμετωπίσουν. Εάν θα το αφήσουν ή θα το αξιοποιήσουν ώστε να δουν τι γίνεται μέσα στην σχέση τους και τι οδήγησε σε μια τέτοια κρίση.

Σίγουρα χρειάζεται ο σύντροφος που έχει απιστήσει να δείξει νέες συμπεριφορές στην σχέση του πιο πολύ εστιασμένες στο μεταξύ τους και με περισσότερη προσπάθεια για το «μαζί».

Από την άλλη είναι σημαντικό και η σύντροφος που βίωσε την απιστία να δείξει θετική διάθεση για τις προσπάθειες του συντρόφου, για αλλαγή και εστίαση στην σχέση τους. Επιπλέον, χρειάζεται προσπάθεια και για να αφήσουν το παρελθόν πίσω και να μην επανέρχεται στο παρόν.

Έτσι με την στήριξη ενός συμβούλου – θεραπευτή ζεύγους, όπου θα δώσει χώρο και στους δύο και θα ακουστούν και οι δυο πλευρές ενώ θα εκφραστούν τα συναισθήματά τους, και δεδομένου του ότι θέλουν και οι δυο εξίσου να σώσουν τον γάμο τους, είναι μια καλή αρχή γ ‘αυτή την προσπάθεια.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω