Βοηθώντας το παιδί μας να χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Καλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι έχουμε μια υγιή εικόνα για τον εαυτό μας, την αίσθηση ότι αξίζουμε, ότι είμαστε ικανοί και νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας έτσι ακριβώς όπως είναι.

Το να μάθει ένα παιδί να εμπιστεύεται τον εαυτό του, θα το βοηθήσει σε πολύ σημαντικές δεξιότητες της ζωής του. 

Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε σωστές συμπεριφορές του παιδιού μας, είναι να τις υιοθετούμε οι ίδιοι.

Αν για παράδειγμα τους λέμε να μην τσακώνονται και παράλληλα τσακωνόμαστε εμείς με τον σύντροφό μας, είναι φυσικό τα λόγια μας να είναι απλώς αερολογίες.

 

  • Καλιεργήστε την εμπιστοσύνη με το παιδί σας, συζητώντας ανοιχτά, χωρίς κριτική και ταμπέλες.
  • Δείξτε του την αγάπη, την στοργή σας και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύεται στην καθημερινότητά του.
  • Περάστε χρόνο μαζί του, ακούστε τι έχει να σας πει, ζητήστε τη συμβουλή του και αφιερώσετε του ποιοτικό χρόνο κάνοντας πράγματα που το ευχαριστούν.
  • Δημιουργήστε του μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια, τότε φοβούνται λιγότερο την αποτυχία και ρισκάρουν περισσότερο δοκιμάζοντας ξανά και ξανά.
  • Να αποδέχεστε το παιδί σας όπως ακριβώς είναι, με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία διότι είναι ΔΙΚΑ ΤΟΥ.

Η εικόνα που έχουν πολλές φορές τα παιδιά για τον εαυτό τους είναι η εικόνα που τους προβάλλουμε εμείς. Αν πιστεύουμε στις ικανότητές τους, τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και τα ενθαρρύνουμε ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε τους δικούς μας φόβους και ανασφάλειες, τότε αποκτούν μια θετική αντίληψη για τον εαυτό τους.

 

Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους είναι η εικόνα που τους προβάλλουμε. Αν πιστεύουμε στις ικανότητές τους, τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και τα ενθαρρύνουμε ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε τους δικούς μας φόβους και ανασφάλειες, τότε αποκτούν μια θετική αντίληψη για τον εαυτό τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού, όπου μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βλέπει πιο ρεαλιστικά τον εαυτό του και τον κόσμο, να διαχειρίζεται τα προβλήματά του και να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, καθώς αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα από την ατομική συμβουλευτική σχέση.

Όταν το παιδί καταφέρει να αποδεχτεί τα δυνατά του σημεία, τότε θα μπορέσει να δεχτεί το γεγονός ότι κάποια στοιχεία του θέλουν βελτίωση.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω