Γιατί θέλω να ελέγχω;

Οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν την ευτυχία τους και ένας τρόπος είναι μέσω του ελέγχου. Δηλαδή, ασκώντας τον έλεγχο σε άλλους και σε καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι.

 

Προσπαθούμε να ελέγξουμε για να δημιουργήσουμε μια ζωή στην οποία να υπάρχουν μόνο ευχάριστα γεγονότα και στιγμές. Θέλουμε οι άνθρωποι γύρω μας, στην οικογένειά μας, στην εργασία μας, στις κοινωνικές μας επαφές και στη ζωή μας γενικότερα να μας δίνουν συμπεριφορές και ερεθίσματα που μόνο θα μας ευχαριστούν.

Πιστεύουμε πως εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον και να γίνει όπως ακριβώς θα το θέλαμε, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατο.

 

 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

  • Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε εξωτερικό συμβαίνει γύρω μας και να αλλάξουμε εσωτερικά.
  • Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε αρχικά είναι ο τρόπος που επιτρέπουμε να μας επηρεάζει οτιδήποτε εξωτερικό στη ζωή μας και πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Αφενώς, να είμαστε ευέλικτοι ως προς την αλλαγή σε πράγματα που μας ενοχλούν και αφετέρου να μάθουμε να αποδεχόμαστε όσα δεν γίνεται να αλλάξουν.
  • Προσπαθώντας όμως να αλλάξουμε έναν άνθρωπο, η φυσική αντίδραση αυτού του ατόμου είναι να αμύνεται και να αντιστέκεται, διότι του δίνουμε το μήνυμα ότι δεν τον δεχόμαστε όπως ακριβώς είναι. Έτσι όταν ο άλλος πάρει αυτό το μήνυμα επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά.
  • Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων όπου αλλάζουν σχέσεις, επειδή δεν είναι ευτυχισμένοι με τη συμπεριφορά του συντρόφου τους και τελικά, επειδή δε αξιοποίησαν την ευκαιρία να δουλέψουν με τον εαυτό τους τότε στη σχέση που είχαν, τα ίδια προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις επόμενες σχέσεις τους. Αυτό συμβαίνει διότι, ο κάθε σύντροφος δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια αντανάκλαση του εαυτού τους, ακόμη και αν η κάθε νέα σχέση ήταν μια αντανάκλαση, λίγο διαφορετική.

 

Άρα όταν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που μας προκαλεί δυστυχία, έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε κάτι ,και αυτό βρίσκεται μέσα μας. Δηλαδή, στο πως επεξεργαζόμαστε αυτό που μας ενοχλεί.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω