«Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά;»
Πώς μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

Ποια είναι, άραγε, η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουν οι γονείς στα παιδιά τους ότι χωρίζουν; Υπάρχει τρόπος να προετοιμάσουν το έδαφος, κι αν ναι, τότε ποιος είναι; Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

«Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά;»: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

Ό,τι και να γίνει, για το παιδί θα είστε πάντα η μαμά κι ο μπαμπάς
Μέσα σε αυτό το κλίμα άγχους, αστάθειας και αβεβαιότητας, είναι καλό να κάνετε τις παραδοχές σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Πρόκειται για μια περίοδο εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη, με υψηλό στρες και πολλά σκαμπανεβάσματα. Δώστε χώρο πρώτα στον εαυτό σας, ώστε να σκεφτείτε και να προσαρμοστείτε στη νέα συνθήκη. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως παραμένετε γονείς και μετά το διαζύγιο, αυτό δεν αλλάζει…

Να είστε προετοιμασμένοι…
Για τα παιδιά, ο χωρισμός των γονιών είναι μία διαρκής προσπάθεια προσαρμογής. Σίγουρα θα νιώθουν θυμό, θλίψη, ενοχές, ακόμα και ντροπή, ενώ πολύ συχνά επιθυμούν ή και φαντασιώνονται την επανασύνδεση των γονιών τους. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να μετακομίσουν, θα έχουν πιο αραιές επαφές με κάποιον από τους δύο γονείς, συνθήκη που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση ή και συγκρούσεις. Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, επομένως, καλό είναι να οπλιστείτε με πολλή υπομονή.

«Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά;»: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

Τα καλά νέα!
Μπορεί η ευθύνη της μετάβασης να πέφτει, εκ των πραγμάτων, στους ώμους των γονιών, ωστόσο μπορεί να γίνει ομαλά και με όσο το δυνατόν λιγότερα άσχημα συναισθήματα για όλους. Πώς;
• Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια, παρά τις αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή τους.
• Οι γονείς οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους, γιατί, έτσι κι αλλιώς, τα καταλαβαίνουν όλα. Η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης σε αυτό το σημείο είναι κομβική.
• Θα πρέπει, ακόμα, να είναι έτοιμοι να ακούσουν τα παιδιά και να τους επιτρέψουν να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, χωρίς φόβο.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο;
Καταρχάς, και οι δύο γονείς οφείλουν να είναι σίγουροι για την απόφασή τους. Στη συνέχεια, και πριν προβούν σε ανακοινώσεις, θα πρέπει να διευθετήσουν τα πρακτικά ζητήματα και βέβαια να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ηλικία και την ωριμότητα κάθε παιδιού. Σε μικρά παιδιά, για παράδειγμα, κάτω των 3 ετών, καλό είναι οι γονείς να μιλήσουν λίγες ημέρες πριν από την όποια αλλαγή, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά χρειάζεται να βιώσουν μια κατάσταση προκειμένου να την κατανοήσουν. Σε μεγαλύτερα παιδιά αντίστοιχα, η ανακοίνωση μπορεί να γίνει μερικές εβδομάδες πριν, ώστε να έχουν το περιθώριο να το επεξεργαστούν.

«Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά;»: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο
«Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά;»: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

Πώς τους το ανακοινώνουμε;
Το επιθυμητό και ιδανικό θα ήταν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά από κοινού, χωρίς να διστάσουν να εκφράσουν και τα δικά τους συναισθήματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται εκείνα για τον χωρισμό και να τα διαβεβαιώσουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς θα τα αγαπούν και θα είναι πάντοτε δίπλα τους, ανεξάρτητα από τον μεταξύ τους χωρισμό.

BOOM Note: Όποια κι αν είναι σε πρώτη φάση η έκβαση της συζήτησης, έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να μη σταματήσουν να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στη διάθεση των παιδιών, όπως:

• Αλλαγές στην καθημερινότητα, χαμηλή διάθεση στην προσχολική ηλικία
• Ανασφάλεια, αγωνία, άγχος, ξεσπάσματα στη σχολική ηλικία
• Θυμό, ενοχές, άρνηση στην εφηβική ηλικία

Αν οι γονείς αντιληφθούν ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές, μπορούν πάντα να απευθυνθούν σε έναν ειδικό.

Δεν θα με αγαπάς πια; Μήπως φταίω εγώ; Πρέπει να διαλέξω έναν από τους δύο; Δεν θα βλέπω πια τον μπαμπά; Σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών που μπορεί να προκύψουν από ένα διαζύγιο, η απάντηση των γονιών είναι μία: «Δεν αλλάζει τίποτα στη μεταξύ μας σχέση! Σας αγαπάμε πιο πολύ από οτιδήποτε στον κόσμο! Θα είμαστε πάντα οικογένεια!».


Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. στην Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267, 2106777512, 22370 21001 | Site: www.aggelikikavallieratou.gr

Αγγελική Καβαλλιεράτου Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολογία Μετ. Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Άρθρα δημιουργήθηκαν 129

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω