Η σχέση, τα social media και πως αυτά μπορει αν επηρεάσουν την σχεση αν ένας απο τους δυο τα χρησιμοποιεί περισσότερο. Πως να το διαχειριστώ;

Πως τα social media μπορούν να επηρεάσουν την σχέση μας.

Πλέον στην ζωή μας έχουν πολύ σημαντικό ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να είναι σημαντικά ακόμη και για την εργασία μας.

Σε μεγάλο βαθμό όμως, έχει εξελιχθεί και το φλερτ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένας πολύ ασφαλής και γρήγορος τρόπος να γνωρίσεις ένα νέο πρόσωπο, να φλερτάρεις και με την ασφάλεια πίσω από την οθόνη, αυτός είναι και ένας λόγος που πολλοί ακόμη και δεσμευμένοι οδηγούνται σε μια τέτοια επιλογή.

Ποιοι οδηγούνται σε αυτό;

Άτομα που τους λείπει κάτι από την σχέση τους, για παράδειγμα η ερωτική επαφή, είτε η επικοινωνία με τον / την σύντροφό τους.

Επίσης, όταν λείπει και κάτι από ίδιο τον εαυτό, όπως η αυτοεκτίμηση και η έλλειψη σεβασμού.

Τότε ενώ υπάρχει μια σχέση φτάνει ο καθένας στο να ψάχνει “έξω” απο αυτή, όσα αναζητά.

Η έντονη χρήση και η έκθεση στο μέσα δικτύωσης, έρχεται περισσότερο για μια επιβεβαίωση μέσω του φλερτ και την αναζήτηση του εάν “αρέσουν” προβάλλοντας τον εαυτό μας και στιγμές από την ζωή μας σε τρίτους ή ακόμα και αγνώστους.

Πότε μπορεί η χρήση των social media να επηρεάσει την σχέση μας;

Μπορεί βέβαια κάποιος να χρησιμοποιεί τα social media για να ψάχνει κάτι είτε γιατί του αρέσει να επικοινωνεί με τον περίγυρό του.

Πότε όμως η χρήση γίνεται ανησυχητική;

Όταν η χρήση γίνεται πολύωρη, σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ένταση στην καθημερινότητα, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό για τον σύντροφό μας.

Επίσης, εάν ο σύντροφός μας συνομιλεί με συγκεκριμένα άτομα του άλλου φύλου σε μεγάλο βαθμό, αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο.

Εάν παρατηρούμε να παραμελεί την σχέση σας, να έχει ένταση και νευρικότητα απέναντί σας ή και να αδιαφορεί σε θέματα που σε άλλες καταστάσεις αντιμετώπιζε διαφορετικά και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να αναρωτηθείτε για το που βρίσκεται η σχέση σας.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάτι άλλο που τον ενδιαφέρει ή τον απασχολεί, τότε συνήθως είναι που ο σύντροφός σας, θα προσπαθεί να το αποσιωπήσει λέγοντάς σας, “μια συνομιλία ήταν, μια φίλη ήταν, δεν έκανα και κάτι σημαντικό”.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι μια μορφή απιστίας και πρέπει να το δέιτε ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ακόμη και αν γίνεται μέσω του διαδικτύου. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και πλέον έχει αντικατασταθεί το face to face με ένα μήνυμα στο messenger.

 

Πως να το διαχειριστώ.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, λέγοντάς του ότι έχετε ανακαλύψει ή έχετε δει να γίνεται αυτό, δίνοντάς του το περιθώριο να εκφραστεί και να σας μεταφέρει ότι σκέφτεται.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται την ευκαιρία να αναρωτηθείτε και οι δυο για το γεγονός αυτό και να αναλογιστείτε για την σχέση σας, που την αφήσατε, τι θέλετε να κάνετε γ’ αυτή και αν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές.

 

Πότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσω.

Εάν η σχέση είναι καλή και ο σύντροφός σας δεν έχει αλλάξει ως προς τον θαυμασμό του σε εσάς, θέλει την σχέση και κάνει πράγματα για εσάς, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν χρειάζεται να στοχοποιήσουμε κάθε χρήση των μέσων δικτύωσης, ως αρνητική.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Αγγελική Καβαλλιεράτου Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολογία Μετ. Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβων
Άρθρα δημιουργήθηκαν 108

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω