Η σχέση των αδελφών.

Τα περισσότερα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους και συνήθως χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι πως συναγωνίζεται το ένα παιδί το άλλο για να προσελκύσουν την προσοχή των γονέων με διάφορους τρόπους.

Έτσι όσο και αν επιθυμούμε την ηρεμία στο σπίτι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών, θα στραφούν χωρίς κάποιο λόγο το ένα εναντίον του άλλου και έτσι στο σπίτι επικρατεί διαρκώς ένταση.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά να διαφωνούν διαρκώς, γιατί δεν τους ακούνε και γιατί δεν σταματάνε οι τσακωμοί και οι εντάσεις παρότι έχουν κάνει τα πάντα γ’ αυτό.

Ίσως δεν είναι εύκολο πάντα να το δουν οι γονείς καθαρά τους λόγους, αλλά σχεδόν πάντα τα παιδιά τσακώνονται για να προσελκύσουν την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη “φροντίδα” των γονιών.

Όταν τα παιδιά έχουν συνηθίσει πως μέσα από τις εντάσεις οι γονείς τους θα τρέξουν κοντά τους και πράγματι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, που σε άλλες στιγμές την ημέρα δεν είναι τόσο εμφανές για τα ίδια, τότε θα συνεχίζουν να το επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, είναι και ο τρόπος να διεκδικήσουν περισσότερο ενδιαφέρον από τον αδελφό τους, μπαίνοντας έτσι στην θέση αυτού που έχει αδικηθεί, ενώ το άλλο αδελφάκι θα έχει τον ρόλο του”κακού”.

 

Και τα δυο παιδιά όμως με αυτούς τους ρόλους προκαλούν να ασχοληθείτε μαζί τους!

 

Έχοντας αυτό στο νου σας, ίσως σας βοηθήσει για να διαχειριστείτε διαφορετικά τις εντάσεις και διαφωνίες των παιδιών σας.

Αρχικά, είναι σημαντικό να δημιουργείτε αρμονία στο σπίτι και να μειώνετε όσο περισσότερο μπορείτε την ανταγωνιστικότητα. Ο περιορισμός της ανταγωνιστικότητας θα βελτιώσει και τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών.

Κάτι ακόμη σημαντικό είναι να προσπαθείτε με μια άλλη προσέγγιση, και να μην τρέχετε μόλις ξεκινάει μια ένταση να παρέμβετε, αλλά να αφήσετε τα παιδιά σας να μάθουμε να βρίσκουν μόνα τους λύσεις,

Με το να επεμβαίνετε, τότε εσείς βρίσκεται την λύση και τελικά δεν μαθαίνουν πως να διαχειριστούν μία κατάσταση μόνοι τους.

Επιπλέον, εάν δεν εμπλακείτε την ώρα της έντασης, αντ’ αυτού απομακρυνθείτε ή πείτε στα παιδιά σας να πάνε στο δωμάτιό τους και να τα βρουν μόνα τους, έτσι ενδέχεται να σταματήσει πολύ σύντομα και η ένταση.

 

Χρήσιμες συμβουλές:

-προτρέπετε τα αδέλφια να μοιράζονται στιγμές κάνοντας πράγματα μαζί στην καθημερινότητα.

-να παίζεται μη ανταγωνιστικά παιχνίδια με όλη την οικογένεια

-επισημάνετε τυχόν δικαιολογημένα παράπονα των παιδιών και βρείτε μαζί τους λύση

-απομακρύνετε τα παιδιά από κοντά σας ενώ τσακώνονται (τα παιδιά τότε συνήθως σταματούν επειδή δεν έχουν ακροατήριο, αλλά αποφεύγετε και η τιμωρία)

-να λειτουργείτε ως σωστό πρότυπο.

-συζητήστε με όλη την οικογένεια μαζί όταν δυσκολεύονται τα παιδιά να βρουν λύσεις

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

-μη βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας (καλός- κακός)

-μη χαρίζεται σε κανένα παιδί την ιδιαίτερη εύνοιά σας.

-μην ενδίδετε στο παιδί που παραπονιέται διαρκώς, χωρίς προφανή λόγο

Αλλά ….

Δώστε περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον κάνονας πράγματα με το κάθε παιδί χωριστά, αλλά και όλοι μαζί.

Έτσι όλο και λιγότερο θα προσπαθούν να διεκδικήσουν με λάθος τρόπους την προσοχή σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω