Να κάνει το παιδί μου λογαριασμό στα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά δημοφιλή από την παιδική πλέον ηλικία, όμως παράλληλα υπάρχουν πολλές ανησυχίες και ερωτήσεις των γονέων για την ασφαλέστερη χρήση ανα ηλικιακή περίοδο.

 

Πρόκειται όμως για την σημερινή πραγματικότητα και χρειάζεται οι γονείς να προσαρμοστούν με κάποιο τρόπο απέναντι σε αυτή, γι’αυτό λοιπόν δεν έχει νόημα κάθε φορά που το παιδί σας ενδιαφέρεται για την τεχνολογία εσείς να απορρίπτετε αυτά τα αιτήματα.

 

Οι περισσότερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ορίζουν ως όριο ηλικίας τα 13 έτη, καθώς δεν επιτρέπεται να συλλέγουν οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία για παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς γονική άδεια.

 

 

Ο πιο δημοφιλείς εφαρμογές συστήνουν:

Instagram: από ηλικία 13 ετών καθώς κρίνεται σχετικά ασφαλές για την χρήση των νέων

Snapchat: από την ηλικία των 13 ετών καθώς χρησιμοποιείτε κυρίως για να στέλνουν μετάξυ τους φωτογραφίες ή αστεία βίντεο.

Twitter: πάλι από την ηλικία των 13 ετών ή και για μεγαλύτερα παιδιά καθώς εκεί υπάρχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Facebook: από την ηλικία 13 ετών καθώς χρησιμοποιείτε κυρίως ως μέσο επικοινωνίας, όμως σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ένα παιδίπου θέλει να χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα να έχει ένα ιδιωτικό προφίλ ώστε να επιλέγει το κοινό που θα βλέπει τις δημοσιεύσεις του αλλά και τις πληροφορίες που θα βλέπει εκείνο από τους άλλους.

 

Σίγουρα αυτό που έχει σημασία για τα παιδιά δεν είναι η απαγόρευση ούτε η στέρηση των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς μια τέτοια αντίδραση σίγουρα δεν θα βοηθούσε ότι στη σχέση αλλά ούτε και τα συναισθήματά του παιδιού σας απέναντί σας.

 

 

Τι έχει σημασία να προσέχει ένας γονέας:

  •  Είναι σημαντικό να μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί είναι ενήμερο για όλα τα μέτρα ασφαλείας και αυτό μπορεί να γίνει με συζήτηση, αλλά παράλληλα και με τον δικό σας έλεγχο στην χρήση που κάνει το παιδί σας.
  • Επίσης, να προσέχετε τι κάνει περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα, και τι αναζητά εκεί.
  • Το πιο σημαντικό είναι να συζητάτε με το παιδί σας να μοιραστείτε μαζί του όλα όσα χρειάζεται να γνωρίσει για την «διαδικτυακή του συμπεριφορά». Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία μεταξύ σας και να ορίσετε τον χρόνο έναρξης ενασχόλησης του με τα κοινωνικά δίκτυα, έπειτα τον χρόνο που θα αφιερώνει σε αυτή την ενασχόληση, στην ποιότητα του περιεχομένου που θα παρακολουθεί και πως πάντα θα μπορεί να σας συμβουλεύετε σε οτιδήποτε θέλει να μάθει ή να ανακαλύψει.
  • Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά ειδικά στις τάξεις του δημοτικού είναι σημαντικό τον κεντρικό έλεγχο να τον έχουν οι γονείς, εφόσον το παιδί έχει ένα έξυπνο τηλέφωνο και χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό βοηθάει ώστε το παιδί να οριοθετείται με ένα τρόπο, αλλά και τους γονείς να έχουν περισσότερο τον έλεγχο.

Βέβαια χρειάζεται να υπάρχουν σαφή όρια και κανόνες, ποτέ θα το χρησιμοποιεί, για ποιους λόγους και σε ποιο μέρος.

 

Πολλές φορές για κάποιους γονείς μπορεί να φαίνεται περίεργο και περιττό τα παιδιά να έχουν ανάγκη να έχουν ένα τηλέφωνο ή κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όμως όσο αυτό έχει μπει στη ζωή όλων σήμερα έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη μέσω αυτών να νιώθουν ότι κοινωνικοποιούνται, είναι αρεστοί στους φίλους τους και είναι κι εκείνα μέρος της εποχής τους.

Άρα, ενώ για τους γονείς μπορεί να μη φαίνεται ότι έχει σημασία ένα τέτοιο αίτημα του παιδιού τους, χρειάζεται να εξετάσουν τις ανάγκες της αλλά και την σημασία που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την αίσθηση “ανήκειν” του παιδιού τους.

 

Να θυμάστε, πως η απαγόρευση μπορεί να φέρει εντάσεις ακόμη και στην σχέση σας με το παιδί σας και να δημιουργήσει θυμό αλλά και αντίδραση από εκείνο, καθώς δεν είναι απίθανο να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να είναι τελικά σε επαφή με τους φίλους του.

 

Τέλος, απαραίτητη είναι και η σωστή ενημέρωση των γονέων για την ασφαλέστερη χρήση, ώστε το παιδί να μάθει ελεγχόμενα να έχει την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη ζωή του χωρίς να νιώθει ότι εξαρτάται από αυτά ή να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του και στη σχολική του ζωή.

 

Μην ξεχνάτε πως το πιο σημαντικό παράδειγμα για τη ζωή και εξέλιξη κάθε συμπεριφοράς του παιδιού σας είστε εσείς, άρα να θυμάστε πάντοτε και τη δική σας διαδικτυακή συμπεριφορά γιατί είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να μιμηθεί σε μεγάλο βαθμό τον δικό σας τρόπο προσέγγισης.

 

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω