Περιμένω δίδυμα. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει καθοριστικές αλλαγές και απερίγραπτη χαρά, απαιτεί όμως και την κατάλληλη προετοιμασία – πόσο μάλλον όταν πρόκειται ένα ζευγάρι να υποδεχτεί δίδυμα…

 

Θα υπάρξουν έντονα συμπτώματα

Όλα αυτά τα συμπτώματα που λίγο πολύ γνωρίζουμε και έρχονται ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών, ενδέχεται να είναι σε έναν βαθμό πιο έντονα, άρα χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη γ’ αυτά και εσείς αλλά και ο σύζυγός σας. Θα νιώθετε περισσότερο ευάλωτη, σωματικά και ψυχικά. «Ακούστε» τις ανάγκες σας, μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας με επιπλέον πίεση, άγχος ή κόπωση, αλλά φροντίστε για μια ισορροπία στην καθημερινότητά σας.

 

 

Δίδυμα αλλά διαφορετικά!

Μπορεί να μοιάζουν, αλλά τα δίδυμα έχουν διαφορές, και θα παρατηρείτε συνεχώς ότι συμπεριφέρονται, μεγαλώνουν και μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο. Να μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό το κάθε παιδί να έχει την δική του προσωπικότητα και να ενθαρρύνετε από την πλευρά σας την διαφορετικότητα αυτή.

 

Τip: Φροντίστε να έχει το καθένα τον δικό του ξεχωριστό χώρο, τα δικά του παιχνίδια και όσο θα μεγαλώνουν, να επιδιώκετε να έχουν διαφορετικές δραστηριότητες.

 

Μην τα συγκρίνετε!

Αυτή είναι μια μεγάλη παγίδα για όλους τους γονείς, πόσο μάλλον για τους γονείς των διδύμων. Είναι αλήθεια, πως τα δύο παιδιά μεγαλώνουν ταυτόχρονα και πολλές φορές η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, σε καμία περίπτωση όμως δεν ωφελεί ούτε εσάς, ούτε τα παιδιά. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη μεταξύ τους σχέση.

Μαζί αλλά όχι ταυτόχρονα…

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν είναι απαραίτητο να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα (τάισμα, μπάνιο κλπ). Προετοιμάστε κατάλληλα τον χώρο που θα υποδεχτεί τα δύο παιδιά και δεχτείτε τη βοήθεια κάποιου δικού σας ανθρώπου, ειδικά για το πρώτο διάστημα. Επίσης, καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο για το κάθε μωρό ξεχωριστά και να μοιράζετε μέσα στη ημέρα ή στην εβδομάδα τον χρόνο που χρειάζεστε για το κάθε παιδί.

Twins: Twice the love half the sleep?!

Η πίεση και η κούραση πολλές φορές θα σας εξαντλούν και είναι φυσικό. Δείξτε επιείκεια στον εαυτό σας, δεχτείτε και αξιοποιήστε τη βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν οι γύρω σας προκειμένου να ξεκουράζεστε. Τέλος, δώστε χρόνο σε όλα τα μέλη της οικογένειας να προσαρμοστούν σταδιακά και βρείτε μαζί τους νέους ρυθμούς χωρίς αγωνία ή πίεση!

 

 

Two little blessings sent from above. Twice the smiles, twice the love.

 

 

Διαβάστε το άρθρο μου και εδώ.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

 

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω