Που οφείλετε η θλίψη που νιώθω;

Πολύ συχνά ακούω άτομα να μιλούν για θλίψη και δυστυχία και να αναφέρουν ότι τους προκαλούνται αυτά τα συναισθήματα από διάφορα γεγονότα στη ζωή τους και από τους ανθρώπους γύρω τους.

Πράγματι δυσάρεστα ή δύσκολα γεγονότα μπορεί να συμβαίνουν είτε σε εμάς είτε στους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μας και να μας επηρεάσουν.

Ανεπάντεχα η ζωή φέρνει κάποιες δυσκολίες. Σύμφωνα με κάθε τι που έρχεται στη ζωή μας, σημασία έχει εμείς πως θα το διαχειριστούμε.

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, του εαυτού μας και της ευτυχίας μας. Ότι φέρει η ζωή στον δρόμο μας έρχεται για κάποιο λόγο, εμείς όμως έχουμε δυο επιλογές. Είτε να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τα γεγονότα να μας παρασύρουν και να επηρεάσουν την ζωή μας, είτε να ελέγξουμε εμείς και να φιλτράρουμε το κάθε γεγονός που θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσει στον βαθμό που θα το αφήσουμε εμείς.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να χαιρόμαστε, να λυπόμαστε, να απογοητευόμαστε και να κινητοποιούμαστε με ότι φέρνει η ζωή στον βαθμό που τα φέρνει και στην συχνότητα αυτή. Μπορούμε όμως, να φιλτράρουμε τι θα αφήσουμε να μας επηρεάσει και σε τι βαθμό θα μπει μέσα μας και θα κατευθύνει τη ζωή μας και την διάθεσή μας.

Θα στενοχωρηθούμε με μια δυσκολία, αλλά εάν αυτή η δυσκολία μας ακινητοποιήσει, διαπιστώσουμε πως χάνουμε πράγματα από τη ζωή μας, μας κρατάει πίσω και επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τότε αυτό δεν είναι υγιές και χρειάζεται να κάνουμε κάτι άμεσα.

Θα βιώσουμε στη ζωή μας όλα τα συναισθήματα, αλλά ο βαθμός όμως που θα τα βιώσουμε εξαρτάται από εμάς.

 

 

Το να αφήνουμε τη ζωή και εξωτερικά γεγονότα να κατευθύνουν εμάς και τη ζωή μας, αυτό θα μας οδηγήσει στο να μην μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί, να χάνουμε στιγμές της ζωής μας και σιγά σιγά να χάνουμε και τον εαυτό μας.

Η διαχείριση του κάθε γεγονότος, η έφραση αλλά και τα όρια που θα θέσουμε είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να κρατάμε εμείς τον έλεγχο της ζωής μας.

Σίγουρα μια δύσκολια που μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή μας, μπορεί να είναι πράγματι ένα δυσάρεστο γεγονός, για κάποιον μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για προσωπική σκέψη, για κάποιον άλλον αφορμή για να αλλάξει συμπεριφορές και καταστάσεις στη ζωή του, ενω για κάποιον άλλον να είναι ο λόγος που θα νιώσει θλίψη, απογοήτευση και θα βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα. Ο τρόπος που θα επιτρέψουμε να μπει στη ζωή μας κάθε γεγονός είναι καθαρά προσωπική επιλογή και απόφαση όσο και αν μας ακούγεται δύσκολο σαν επεξεργασία.

 

Εάν δεχτούμε ότι εμείς έχουμε αυτή τη δύναμη και όσο πιο ξεκάθαρο μας γίνει γιατί βιώνουμε κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα και ποιοί λόγοι κρύβονται πίσω από κάθε τι, τόσο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο.

 

Εμείς είμαστε οι δημιουργοί του δικού μας κόσμου και της δικής μας πραγματικότητας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα σε εμάς εάν εμείς δεν το επιτρέψουμε.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω