Πως επηρεάζει η χρήση των social media μέσα στη σχέση.

Πλέον υπάρχουν στη ζωή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχουν φτάσει σε σημείο να είναι σημαντικά ακόμη και για την εργασία μας.

Σε μεγάλο βαθμό όμως, έχει εξελιχθεί και το φλερτ ή η γνωριμία με ένα άλλο άτομο, μέσω των social media. Αυτό συμβαίνει διότι είναι ένας πολύ ασφαλής και γρήγορος τρόπος να γνωρίσει κανείς ένα νέο πρόσωπο, να φλερτάρεις έχοντας την ασφάλεια της απόστασης μέσω της οθόνης, αλλά και του απορρήτου, του ότι δεν το γνωρίζει κανείς.

Γ’ αυτό και πολλοί παρότι βρίσκονται σε σχέση, οδηγούνται σε μια τέτοια επιλογή, και αυτό παρουσιάζεται πιο έντονα στου άντρες.

 

Ποιοί οδηγούνται σε αυτό;

  • Άτομα που κάτι τους λείπει από την σχέση τους, για παράδειγμα η ερωτική επαφή, είτε η επικοινωνία με τον/ την σύντροφό.
  • Επίσης, όταν λείπει και κάτι εσωτερικά στο άτομο, από τον εαυτό του (αυτοεκτίμηση και έλλειψη σεβασμού).

Τότε ενώ μπορεί να υπάρχει μια σχέση φτάνει κάποιος να αναζητά “έξω” από τη σχέση μια επιβεβαίωση μέσω του φλερτ, έχοντας ανάγκη την επιβεβαίωση.

 

Πότε μπορεί η χρήση των social media να επηρεάσει την σχέση μας;

Χρειάζεται να μην ξεχνάμε πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τα social media για λόγους επαγγελματικούς, είτε ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης, ακόμη και για επαγγελματικούς.

 

Πότε η χρήση αυτή γίνεται ανησυχητική;

  • Όταν η χρήση γίνεται πολύωρη, σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ένταση στην καθημερινότητα, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό για τον σύντροφό σας.
  • Επίσης, εάν ο σύντροφός σας συνομιλεί με συγκεκριμένα άτομα του άλλου φύλου τα οποία είτε δεν γνωρίζετε, είτε δεν είναι ξεκάθαρη η σχέση τους.
  • Εάν παράλληλα παρατηρείτε να παραμελεί τη σχέση σας, να έχει ένταση και νευρικότητα απέναντί σας ή και να αδιαφορεί σε θέματα που σε άλλες καταστάσεις αντιμετώπιζε διαφορετικά και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γενικότερα γύρω από τη σχέση σας.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάτι άλλο που ενδιαφέρει ή απασχολεί τον σύντροφό σας, τότε συνήθως είναι που ο σύντροφός σας θα προσπαθεί να το αποσιωπήσει λέγοντάς σας λόγια όπως “μια συνομιλία ήταν, μια φίλη ήταν, δεν έκανα και κάτι σημαντικό”.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό μπορεί να χρειάζεται να το αξιολογήσετε σε τι βαθμό είναι σημαντικό αυτό για εσάς, αλλά να αναλογιστείτε εάν αυτό σας αρέσει για τη ζωή σας. ,

 

Πως να το διαχειριστώ.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, λέγοντάς του ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που σας ενοχλούν ή σας προβληματίζουν και να τον ρωτήσετε για αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται την ευκαιρία να αναρωτηθείτε και οι δυο για το γεγονός αυτό και να αναλογιστείτε για την σχέση σας, εάν την αφήσατε, τι θέλετε να κάνετε γ’ αυτή και αν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές.

 

Πότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσω.

Εάν η σχέση είναι καλή και ο σύντροφός σας δεν έχει αλλάξει ως προς τον θαυμασμό του σε εσάς, θέλει την σχέση και κάνει πράγματα για εσάς, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε να είστε σε επαφή με τα συναισθήματά σας και να αναγνωρίζετε τι σας απασχολεί και σας προβληματίζει και να επικοινωνείτε τι σας απασχολεί με τον σύντροφό σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω