Πως να διαχειριστούμε τον φόβο του παιδιού μας για τον γιατρό;

Όταν τα παιδιά φοβούνται να πάνε στον γιατρό, ακόμη και μια τυπική επίσκεψη μπορεί να είναι δύσκολο και το παιδί να διαμαρτήρετε έντονα, λόγω φόβου ή άγχους.

 

Αυτό είναι μια αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά και αντίδραση καθώς τις περισσότερες φορές τα παιδιά αντιδρούν όταν βλέπουν μπροστά τους ένα άγνωστο πρόσωπο, ακόμη περισσότερο όταν ξέρουν ότι θα πονέσουν από μια ένεση.

 

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:

 

  • Να πάτε μαζί στον γιατρό: Το να συνοδεύεται το παιδί στον γιατρό και να μην μένει μόνο του, μπορεί να το ανακουφίσει Όταν το παιδί αισθάνεται ότι η μαμά και ο μπαμπάς νιώθουν άνετα με τον γιατρό, αυτό θα επηρεάσει θετικά στην αντιμετώπισή του.
  • Συζητήστε μαζί του για τους φόβους του: μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σς για το τι το ανησυχεί, τι κάνει ένας γιατρός και πως αισθανόσασταν και εσείς στην ηλικία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να του τονίσετε πόσο σημαντικοί είναι οι γιατροί και το να τους επισκεπτόμαστε, για το καλύτερη υγεία μας. Κυρίως όμως δώστε στο παιδί σας τον χώρο να σας εκφράσει σκέψεις, αγωνίε ςκαι ανησυχίες του.
  • Παίξτε παιχνίδι με τον γιατρό και ασθενή σπίτι: Χρησιμοποιήστε παιχνίδια ανάλογα εμ την ηλικία κάθε παιδιού, μπείτε στο ρόλο του ασθενή και ΄δωστε στο παιδί σας τον ρόλο του γιατρού. Μπορείτε επιπλέον να του δώσετε μερικές οδηγίες για το τι να κάνει και πως να σας «εξετάσει».
  • Ενημέρωση: Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας ακριβώς για το τι θα αντιμετωπίσετε στην επίσκεψή σας στον γιατρό. Στην προσπάθειά σας υατή μπορείτε ν συμβουλευτείτε ένα βιβλίο ή παραμύθι που θα διαβάσετε μαζί και θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει καλύτερα.

 

Δώστε στο παιδί σας χρόνο, να γνωρίσει, να εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα στην εμπειρία αυτή.

 

Εάν όμως βλέπετε ότι παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται και να αντιδρά έντονα σε μια επίσκεψη του γιατρού, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο για την καλύτερη διαχείριση.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω