Πως να θέσετε όρια για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Αγγελική Καβαλλιεράτου

Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους χρειάζονται και διεκδικούν περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση, το κινητό, το ταμπλετ, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων και η δυσκολία τους να το διαχειριστούν.

 

 

Πως μπορείτε να θέσετε όρια στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων:

  • Μπορείτε σε συνεργασία με το παιδί σας, να ορίσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα όπου μέσα σε αυτό θα υπάρχει συγκεκριμένη ώρα και την χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
  • Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή παιχνιδιών να έρχεται μόνο εάν έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες που είχαν να ακολουθήσουν.
  • Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού σας βρείτε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, παιχνίδια γνώσεων ή ομαδικές δραστηριότητες.
  • Εφαρμόστε πίνακα επιβράβευσης ή συνεπειών στον οποίο το παιδί θα γνωρίζει την ημέρα και την ώρα που μπορεί να ασχοληθεί με ότι θα ήθελε, και τότε θα μπορούσε να το κερδίσει μισή ώρα περισσότερο για χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες του πλάνου επιβράβευσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει το προνόμιο που θα του έχετε δώσει για περισσότερη χρήση εκείνη την ημέρα
  • Συζητήστε με το παιδί σας τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της χρήσης κάθε συσκευής, τις σκέψεις και τις αγωνίες σας, αλλά κυρίως τους λόγους για τους οποίους έχετε ορίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και πρόγραμμα.
  • Γίνετε εσείς ένα υγιές πρότυπο που θα θέλατε να ακολουθήσει το παιδί σας. Μην καταφεύγετε σε πολλές ώρες χρήσης των ηλεκτρνικών συσκευών, καθώς αυτό θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για εκείνα αντίθετα σε όσα μπορεί να τους λέτε για το δικό τους πρόγραμμα.

 

Να θυμάστε:

Σε στιγμές που έχετε ελεύθερο χρόνο ή στιγμές μπορείτε να περάσετε μαζί, αποφύγετε να τις αξιοποιείται σε οποιαδήποτε οθόνη και βρείτε διαφορετικούς τρόπους και δραστηριοτητες για να περάστε όμορφα μαζί!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω