Πως να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας;

Αυτές τις ημέρες που τα παιδιά περνάνε χρόνο στο σπίτι πολύ περισσότερο, είναι σημαντικό να περνάνε δημιουργικά με διάφορες δραστηριότητες.

 

 

 

Μερικές ιδέες για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας μαζί:

  • Ζωγραφική: η ζωγραφική λειτουργεί ως μέσο χαλάρωσης, έκφρασης συναισθημάτων και αφήγησης για τα παιδιά. Μπορείτε να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας αφήνωντας την φαντασία των παιδιών ελεύθερη να ζωγραφίσουν. Σε παιδιά μικρότερης ηλικίες μπορείτε να αξιοποιείται και μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές λεπτά, για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.  Η σειρά της BIC  Evolution Illusion με μολύβια ζωγραφικής που σβήνουν θα σας προσφέρουν άνεση σε εσάς και τα παιδιά σας, τα οποία μπορούν να διορθώσουν κάτι στη ζωγραφική τους χρησιμοποιόντας την γόμα που υπάρχει σε κάθε μολύβι.
  • σχέδιο: Το σχέδιο διαφοροποιείτε απο τη ζωγραφική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απο μικρά παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας και βοηθά στην συγκέντρωση, χαλάρωση, εστίαση προσοχής αλλά και σε κινητικές δεξιότητες.
  • παιχνίδια με σχέδια: Μπορείτε να παίξετε διάφορα παιχνίδια με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί ο καθέ ένας να σχεδιάσει κάτι και οι άλλοι να μαντέψουυν όσο πιο γρήγορα, τι απεικονίζεται.
  • χειροτεχνίες: Μπορεί όλη η οικογένεια μαζί ή τα αδέλφια, να χρωματίσουν, να κόψουν, να βάψουν, να ενώσουν κομμάτια και εικόνες δημιουργώντας ένα ωραίο αποτέλεσμα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τους ανεξίτηλους μαρκαδόρους με τα μεταλλικά, fluo kai pastel χρώματα για να φτιάξετε διάφορες κατασκευές σε πολλές και διαφορετικές επιφάνειες και έπειτα τα παιδιά να κολλήσουν όσα έχουν χρωματίσει και σχεδιάσει, δημιουργώντας ένα πιο μεγάλο αποτέλεσμα.

 

 

 

Οδηγίες για διάβασμα και ενθάρρυνση του παιδιού στο σπίτι:

  • Καθημερινό πρόγραμμα: Σε ένα χαρτί με τα παιδιά μπορείτε να συγκεντρώσετε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας. Αξιοποιήστε χρώματα και σχέδια για να είναι πιο ευχάριστο για τα παιδιά και για να καταλαβαίνουν πιο εύκολα τι πρέπει να κάνουν. Ακόμη, δίπλα από κάθε ημέρα και ώρα μπορείτε με σχέδια να απεικονίσετε τι πρέπει να κάνουν κάθε ώρα. Χρησιμοποιήστε την πλούσια ποικιλία χρωμάτων που έχουν τα στυλό Gel της BIC για να γίνει ακόμη πιο όμορφο για τα παιδιά.
  • Πίνακας επιβράβευσης: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πίνακα, όπου σε ένα χαρτί θα συμπληρώσετε τι θα θέλατε απο τα παιδιά σας, σαν “επιθυμητή συμπεριφορά”. Έπειτα δίπλα από κάθε πρόταση βάλτε ένα κουτάκι για κάθε ημέρα στο οποίο θα συμπληρώνετε εάν το παιδί την ακολούθησε ή όχι. Μπορούν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν μόνα τους στο κάθε κουτάκι που συμπληρώνουν δίπλα από κάθε κανόνα που θα έχουν γράψει οι γονείς.
  • Δημιουργικός τρόπος  για το διάβασμα: αξιοποιήστε φύλλα εργασίας χρωμματίστε τα και δώστε τα στα παιδιά. Πολύ βοηθητικά για παιδια μικρότερης ηλικίας, αλλά και μεγαλύτερης είναι η σειρά Highlighter της BIC, και τα νέα pastel χρώματα. Χρησιμοποιώντας περισσότερα χρώματα, αυτό βοηθά στη συγκέντρωση των παιδιών, αλλά και στην καλύτερη οργάνωση του τρόπου που θα διαβάζουν ή θα συγκεντρώνονται την ώρα του διαβάσματος.

 

 

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω