Τι συμβαίνει όταν “βιάζεσαι” σε μια νέα γνωριμία.

Έχω παρατηρήσει ότι μόλις γνωρίζουμε κάποιον, τείνουμε να βιαζόμαστε, δεν δίνουμε χρόνο στην κατάσταση να εξελιχθεί, αλλά πιέζουμε και αγχωνόμαστε.

Μπροστά σε μια νέα γνωριμία, πάλι βιαζόμαστε, για δηλώσεις, ταμπέλες, εξομολογήσεις κλπ.

Πόσο λάθος είναι αυτό και πόσο κακό μπορεί να κάνει;

Σε κάθε νέα γνωριμία όλοι έχουν τις δικές τους προσδοκίες. Έτσι ο καθένας εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, περιμένει διαφορετικά πράγματα από τον άλλον και δείχνει με τον δικό του τρόπο το ενδιαφέρον του. Κάποιοι σε όλο αυτό το «παιχνίδι» τείνουν να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και ένταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με το άτομο που έχουμε απέναντί μας μόνο, αλλά ίσως είναι ένας τρόπος που έχει μάθει να δημιουργεί στενές σχέσεις.

 

Έχετε αναρωτηθεί γιατί;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει αρχικά γιατί σαν άνθρωποι είστε αρκετά εξωστρεφείς, σας αρέσει να ζείτε τις στιγμές σας έντονα, δημιουργικά και να έχετε πάθος στη ζωή σας.

Δηλαδή, λειτουργείτε γενικότερα στη ζωή σας με ένταση, είτε με θετικά και έντονα συναισθήματα, είτε μέσα από έντονη απογοήτευση σε κάτι και πάλι αυτό γίνεται πολύ έντονο και σας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα στη ζωή σας και στη διάθεσή σας.

Από την άλλη αυτό κρύβει και μια δόση ανασφάλειας σαν συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, δείχνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θέλοντας να περνάτε πολύ χρόνο με τον άλλον, να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τον ίδιο και τη ζωή του και έχοντα αγωνία από πολύ νωρίς για το πότε θα έρθει η «ταμπέλα» και η επισημοποίηση του όρου «σχέση», μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθείτε με πολλούς τρόπους να «εξασφαλίσετε και να ελέγξετε» το ενδιαφέρον του άλλου αν είναι αληθινό.

 

Σκέφτεστε πως με το να βάλετε στην ζωή σας τον άλλον, αλλά και να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε με κάποιους τρόπους ότι θα το κάνει και εκείνος, πως αυτό αυτόματα σημαίνει ότι είστε και εσείς σημαντικοί για εκείνον. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει.

 

Έχω να σας πω πως με την «βιασύνη» σίγουρα δεν θα κερδίσετε τίποτα από αυτά που πιστεύεται.

Εάν πάλι αυτή η «βιασύνη» να προχωρήσει αυτή η γνωριμία είναι καθαρός ενθουσιασμός, θα ήταν πολύ σημαντικό και χρήσιμο να τον εκδηλώνετε σε άλλα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις στην επαφή σας με το άλλο άτομο.

Θα ήταν ωραίο όταν περνάτε χρόνο μαζί να δείχνετε ενδιαφέρον για την ημέρα του άλλου, για τις σκέψεις που κάνει και τους στόχους που έχει. Επίσης, θα μπορούσατε να προτείνετε να κάνετε ενδιαφέροντα και διαφορετικά πράγματα μαζί ή ακόμη και να απολαμβάνετε με τον πιο απλό αλλά πιο ουσιαστικό τρόπο τον χρόνο σας, με μια βόλτα, ένα περπάτημα, μια συζήτηση, ή και μια βόλτα στην παραλία.

 

Εάν όλος ο ενθουσιασμός και η βιασύνη συσσωρευτεί και εκδηλωθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, όπως να περνάτε αποκλειστικά χρόνο μαζί, να θέλετε να βάλετε έναν τίτλο σε αυτό που ζείτε κλπ., θα δημιουργήσει μόνο πίεση, όσο ευχάριστα και αν αντιδράει ο άλλος. Αλλά κυρίως θα έρθει η πίεση σε εσάς καθώς δεν θα είναι το αποτέλεσμα που θα θέλατε εάν προσπαθήσετε να το ορίσετε εσείς και δεν αφήσετε απλά να έρθει με έναν φυσικό τρόπο, μόνο του.

Όλες αυτές οι σκέψεις θα σας βάλουν σε μια διαδικασία διαρκώς να σκέφτεστε το επόμενο βήμα, να «ελέγχετε» κάθε συμπεριφορά και δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε κανένα βήμα και στάδιο αυτής της γνωριμίας ή σχέσης.

 

Μπορεί ο χρόνος να σας τρομάζει σαν ιδέα, αλλά αφήστε εκείνος να σας δείξει τον δρόμο και να φωτίσει όλα αυτά που αναζητάτε να μάθετε.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω