Πότε κάποιος οδηγείται στην απιστία;

Η απιστία μπορεί να έχει πολλές μορφές και συνήθως κλονίζει την σχέση των συντρόφων σε πολλά επίπεδα.
Όταν κάτι τέτοιο αποκαλυφθεί, μεταξύ των συντρόφων επικρατούν συναισθήματα θυμού προδοσίας ζήλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Η απιστία έχει συνδεθεί με την προδοσία και η προδοσία με έναν τρόπο έχει υπάρξει στη ζωές όλων και αυτό είναι που κάνει μια τέτοια πράξη τόσο δυσάρεστη. 
Αυτό που συμβαίνει είναι πως κλονίζεται σημαντικά η εμπιστοσύνη μας, η αίσθηση ασφάλειας, η συντροφικότητα και η σχέση μας στο σύνολο της με το σύντροφό μας.

Πως όμως οδηγείτε κάποιος στην απιστία ;

Η απιστία θα μπορούσε να λειτουργήσει με έναν τρόπο σαν αφύπνιση, για να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση μας.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην απιστία μπορεί να είναι πολλές φορές προσωπικοί, αλλά και για θέματα που αφορούν τη σχέση.

Πολλοί μέσα την απιστία ίσως αναζητούν κάτι που δεν έχουν στην σχέση τους, είτε απλά καταφεύγουν εκεί λόγω του ότι δεν έχουν το χώρο και το χρόνο να διαχειριστούν τις όποιος δυσκολίες τους, μέσα στη σχέση τους.

Η ανασφάλεια είναι ένας κεντρικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταφεύγουν στην απιστία προκειμένου να ικανοποιήσουν κάποιες πλευρές του εαυτού τους και να επιβεβαιωθούν.

Πολλές φορές αναζητούμε την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια, την αγάπη και έντονα συναισθήματα μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές που όταν δεν μας τα δίνει ο σύντροφός μας, τότε αρχίζουμε να τα αμφισβητούμε όλα αυτά.

Για κάποιον μία ένδειξη αγάπης μπορεί να είναι μία γλυκιά “καλημέρα” το πρωί, ενώ για κάποιον άλλον να αναλάβει ο σύντροφός του κάποιες υποχρεώσεις του σπιτιού. Όπως και να αναζητάει ο καθένας μέσα στη σχέση την υποστήριξη του συντρόφου του, είναι σημαντικό να μπορεί να την δεχτεί και να εκφράσει ότι μπορεί να νιώθει.

Πολλές φορές δεν ικανοποιούνται τα “θέλω” μας και οι ανάγκες μας μέσα στην σχέση και αυτό οφείλετε στην κακή επικοινωνία του ζευγαριού.

Λέγοντας κακή επικοινωνία εννοούμε πως αυτό που ζητάμε από το σύντροφό μας, δεν γίνεται με έναν τρόπο ώστε και εκείνος να κατανοήσει γιατί αυτό είναι για εμάς σημαντικό, κάτι που οδηγεί το ζευγάρι σε απόσταση με τα δυο μέρη να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει η κατανόηση που θα ήθελαν.

Επίσης, όμως σημαντικό, είναι και κατά πόσο μπορεί να δεχτεί ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο αν το επικοινωνήσουμε με το σωστό τρόπο.

Συνήθως κομμάτια που μας πληγώνουν και μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από τον σύντροφό μας λειτουργούν αρνητικά μέσα μας και σε συνδυασμό με την έλλειψη επικοινωνίας αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα, πολλοί να καταφεύγουν στην απιστία προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καλύψουν αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσα τους.

Υπάρχει όμως μια θετική προσέγγιση πως όταν το ζευγάρι είναι διατεθειμένο να δουλέψει την σχέση του και τον λόγο που τους οδήγησε σε μία τέτοια κατάσταση, τότε μπορεί να γίνει μία νέα αρχή και να τεθούν νέα θεμέλια στην σχέση

Αναμφίβολα η αγάπη, ο έρωτας αλλά και η ερωτική επιθυμία χρειάζονται τον σεβασμό την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, αλλά και το ζευγάρι να προσπαθεί διαρκώς να μη χάσει την επικοινωνία του και την επαφή του.

Γ’ αυτό είναι σημαντικό να συζητάμε και να μιλάμε για όσα μας ενοχλούν ή μας απασχολούν και παράλληλα να ακούμε και τον σύντροφό μας!

Αρκεί και οι δύο να δώσουν αυτά που χρειάζεται και να ανοιχτούν στο σύντροφό τους προκειμένου να γίνει μία νέα αρχή.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω