Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς προτού αποκτήσουν παιδιά.

Το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται κάτι διαφορετικό από τους γονείς του.

Κάποια παιδιά χρειάζονται περισσότερη στοργή, ενώ κάποια άλλα θέλουν να είναι περισσότερο μόνα τους. Το κάθε παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσετε έχοντας τις δικές του ανάγκες και με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Εμείς ως γονείς, καλούμαστε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις ανάγκες και όπου το παιδί μας χρειάζεται να το βοηθάμε για να προχωράει.

Τα παιδιά χρειάζονται φαντασία και χιούμορ, είναι στοιχεία που πρέπει να αναπτύξετε και να εξελίξετε, διότι θα τα βοηθήσουν πολύ.

Έχουν ανάγκη να μάθουν, να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν.

Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν νέα πράγματα που θα βοηθήσουν στην δική τους μάθηση.

Πολλές φορές, όμως τα παιδιά χάνουν το έλεγχο και οφείλετε να είστε προσεκτικοί για να μην αναστατώνονται και ανησυχούν νομίζοντας πως κάτι δεν κάνουν σωστά.

 

Πολύ σημαντικό είναι το θέμα των ορίων.

Τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά και να μεγαλώσουν χρειάζονται τα όρια για να αντιληφθούν τι ορίζετε ως καλή συμπεριφορά και τι όχι, ακόμη και αν εσείς νιώθετε πως είστε αυστηροί.

Πολλές φορές, μπορεί να πείτε κάτι και μπροστά στα μάτια σας να βλέπετε ότι δεν το τηρούν, θα πρέπει να μείνετε αυστηροί στα όρια που θέσατε και να μην κάνετε πίσω.

Όμως, όσον αφορά την οριοθέτηση και αφού αντιληφθούν τι είναι αποδεκτό και τι περιμένουμε από αυτά, μπορούμε να τα αφήσουμε ελεύθερα να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Είναι σημαντικό να μην κατευθύνουμε τα παιδιά στο πως θα κάνουν οτιδήποτε, αλλά να τα αφήσουμε ελεύθερα.

 

 

Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε υπομονή, διότι πολλές στιγμές μπορεί να αισθανθούμε πως δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας. Τα παιδιά μπορεί να μας φέρουν στα όριά μας με κάποια συμπεριφορά τους ή να μας πιέσουν ή να μας δοκιμάζουν, δεν πρέπει να απαντήσουμε με θυμό σε τέτοιες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να παραμένουμε σταθεροί και να διατηρούμε την υπομονή μας. Άλλος ένας λόγος που χρειάζεται να καλλιεργούμε την υπομονή μας είναι διότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης. Θα κληθούμε πολλές φορές να επαναλάβουμε λέξεις, φράσεις και συμπεριφορές και αυτό γιατί το χρειάζονται. Θα πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα αρκετές φορές έως ότου τα μάθουν και χρειάζεται να έχουμε υπομονή γ’ αυτό.

 

Η σχέση που θα αποκτήσουν τα παιδιά με τα χρήματα εξαρτάται από εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν δωροδοκίες και απειλές μέσω των χρημάτων. Διότι μέσα από αυτό, τα παιδιά θα μάθουν με αυτόν τον τρόπο να λειτουργούν στη ζωή τους και επίσης θα μάθουν πως όλα στη ζωή είναι μέσω της ανταμοιβής. Θα πρέπει να υπάρχει επιβράβευση για ότι κάνουν σωστά και αντίστοιχα τιμωρία με κάποιους περιορισμούς όταν κάνουν κάτι λάθος.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε να μένουμε σταθεροί σε όσα λέμε και να προσέχουμε πως τα εκφράζουμε, αλλά και τι μηνύματα μπορεί να περνάμε στα παιδιά με ότι τους λέμε. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στις συμπεριφορές μας διότι λειτουργούμε ως παράδειγμα για τα παιδιά μας. Όταν λέμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε, τότε τα παιδιά θα αγνοούν όσα λέμε και δεν θα μας πιστεύουν.

 

Είναι σημαντικό, οι νέοι γονείς να καταφέρουν να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους. Είναι λάθος η ζωή τους πριν τον ερχομό του παιδιού να ήταν μια άλλη και η ζωή μετά τον ερχομό του παιδιού τελείως διαφορετική. Φυσικά με τον ερχομό ενός παιδιού η προσοχή και οι προτεραιότητες στρέφονται αλλού, όμως είναι πού σημαντικό ακόμη και για το παιδί να ρυθμίσετε τον χρόνο σας ώστε να έχετε και δικές σας δραστηριότητες εκτός από αυτές του παιδιού.

 

Τα παιδιά πηγαίνουν με ταχύτητες σαν τρενάκι σε Λούνα Παρκ, την μια στιγμή είναι έτσι και την άλλη αλλιώς. Εσείς καλείστε να είστε εκεί κάθε στιγμή με κατανόηση απέναντι σε όλο αυτό το συναισθηματικό φάσμα ενός παιδιού. Και σαν τρενάκι, όλες αυτές οι στιγμές περνάνε πολύ γρήγορα, αγαπήστε αυτές τις στιγμές τις όμορφες και τις άσχημες και φροντίστε να τις απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Πολλές φορές μπορεί να νιώθετε πως δεν τα καταφέρνετε όπως θα θέλατε, πως βγαίνετε εκτός προγράμματος, όμως παραμένετε εκεί και είναι σημαντικό να τηρείτε μια συγκεκριμένη δομή και όρια με τα παιδιά σας. Με αυτό τον τρόπο τους διδάσκεται την σταθερότητα και την συνέπεια. Σε αυτό το ταξίδι είστε μαζί με πολλές στιγμές, άλλες δύσκολές και άλλες εύκολες, απολαύστε αυτό το ταξίδι και κάντε την καλύτερη διαδρομή σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω