Τι σημαίνει στην ουσία να “αγαπώ τον εαυτό μου”;

Πολλά θα ήταν διαφορετικά στη ζωή μας εάν είχαμε κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας

Με αγαπώ πραγματικά;

 

Τι σημαίνει όμως πραγματικά να “αγαπώ τον εαυτό μου”;

  • Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεσαι σε κάθε συνθήκη τι αισθάνεσαι και τα θέλω σου, και να τα “σέβεσαι”. Αυτό σημαίνει πως δεν τα καταπατώ, νιώθω σιγουριά με το να εκφράζω την γνώμη και την άποψή μου, χωρίς να με επηρεάζει η κρίση των άλλων. Όσο απλό και αν ακούγεται είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει κανείς να είναι σε επαφή με τα συναισθήματά του, να τα ακούει και να τα ακολουθεί. Αυτό ξεκινάει από το να σε εμπιστευτείς και να σε ακούσεις! Δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα λάθος ή σωστά και πολλές φορές είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθούμε τον λόγο που βιώνει κάποια συναισθήματα, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, διότι είναι όλα όσα νιώθεις και χρειάζεται να τα αποδεχτείς και να μην τα κουκουλώνεις.
  • Να θέτεις τα όριά σου και να τα ακολουθείς! Το ότι μπορεί να σε προσκάλεσε η φίλη σου να βγείτε έξω, δεν χρειάζεται να σε πιέσει και να το κάνεις εάν νιώθεις ότι δεν θέλεις ή δεν μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς και να αποδέχεσαι αυτό που νιώθεις και να μην το προσπερνάς. Έτσι ακούγοντας τον εαυτό σου και ενώ σέβεσαι τα όριά σου, αυτό θα το αποδεχτούν και οι γύρω σου και θα το ακολουθήσουν πολύ πιο εύκολα.
  • Εκτός από τα αρνητικά εστίασε και στα θετικά! Αυτό που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει είναι να βλέπουν τα αρνητικά, να συζητάνε γ’ αυτά και να απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους. Σκεφτείτε πόσες φορές σε συζητήσεις έχετε πει για πόσους λόγους δεν είστε καλά ή έχετε παραπονεθεί, και πόσες φορές έχετε εστιάσει στους λόγους που είστε καλά. Δώστε περισσότερο χώρο στη ζωή σας σε όλα αυτά που σας κάνουν να είστε καλά, να χαίρεστε και να απολαμβάνετε. Πείτε “μπράβο” στον εαυτό σας για κάτι που κατάφερε και εκτιμήσετε και τα θετικά του στοιχεία

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να φερθείς καλά και γλυκά στον εαυτό σου, με όποιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι πιθανόν κανείς δεν σου το έμαθε, ή ίσως ξέχασαν να σου πουν “πόσο σημαντικός/η είσαι” και κάπου στα χρόνια το ξέχασες και εσύ. Ίσως τα βιώματα που έχει περάσει ο καθένας είναι αρκετά δύσκολα και με ανθρώπους δίπλα του που τον περισσότερο χρόνο μας επιβαρύνουν συναισθηματικά, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αυτό.

Όλα στη ζωή μας χρειάζονται χρόνο, τον ίδιο χρόνο να αφιερώσεις μέρα με την ημέρα για να φτάσεις στο να μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα καθαρά και δυνατά με ένα γεμάτο ΝΑΙ.

Θα εκπλαγείς με το πόσες αλλαγές θα σηματοδοτήσει μια τέτοια νέα στάση. Μόλις αρχίσεις να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις και να σε εκτιμάς όπως σου αξίζει, όλα γύρω σου θα αλλάξουν και θα “προσαρμοστούν” σε αυτό.

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καμία νέα αρχή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή και μεγάλη προσπάθεια.

Για άλλους είναι πιο εύκολο για άλλους λιγότερο, γ’ αυτό υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις σε αυτό και για αυτή την μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου και ένας από αυτούς είναι η ψυχοθεραπεία.

Διάλεξε το δικό σου μονοπάτι και ξεκίνα τώρα!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω