Όταν έχει χαθεί ο ερωτισμός στην περίοδο εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της ένα πολύ ευτυχές γεγονός για την γυναίκα και μέλλουσα μανούλα. Σηματοδοτεί μια νέα αλλαγή στη ζωή της, την ωρίμανση στον ρόλο της ως γυναίκα, συντρόφου και μητέρας και την αρχή μιας νέας ζωής.

Σε αυτό το όμορφο νέο ταξίδι που ξεκινάει, ο σύντροφος βιώνει μαζί με την γυναίκα του όλες αυτές τις στιγμές ως την ολοκλήρωση της αγάπης, του έρωτα και της συντροφικότητάς τους.

Σε αυτή την περίοδο γίνονται πολλές μεταβολές στο σώμα της γυναίκας και είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέχει.

 

Μειώνεται ο ερωτισμός της γυναίκας;

Δεν είναι αλήθεια ότι μειώνεται η διάθεση για επαφή και σεξ στην γυναίκα, αλλά βλέποντας τις μεταβολές του σώματός της και κυρίως τις ορμονικές διαταραχές που βιώνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά την γέννα, ενδέχεται να μην έχει σε κάποιες περιόδους διάθεση.

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος, η γυναίκα χρειάζεται να αγαπήσει το σώμα της με όλες του τις αλλαγές, να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αγαπάει την εικόνα που βλέπει. Όλο αυτό θα δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα στην ίδια και θα την βοηθήσει να νιώθει και η ίδια επιθυμητή.

 

Η αρνητική στάση της νέας μαμάς.

Πολλές φορές οι γυναίκες αυτή τη περίοδο βιώνουν έναν αρνητισμό προς της επαφή με τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να οφείλετε είτε στην ανησυχία της γυναίκας ότι δεν είναι ποθητή και γοητευτική πλέον, αλλά σίγουρα και στις διακυμάνσεις της διάθεσής της.

Αυτό κρατάει και για μια περίοδο μετά την γέννηση του μωρού όπου έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα της γυναίκας και πολλά που την ευχαριστούσαν έχουν αλλάξει ακόμη και η σεξουαλική επαφή.

 

Πως βιώνει ο σύντροφος αυτή την περίοδο;

Σίγουρα, ο σύντροφός μας δεν γνωρίζει όσα βιώνουμε στο βαθμό που τα βιώνουμε όλη αυτή την τόσο ξεχωριστή περίοδο. Πολλές φορές είναι περισσότερο φοβισμένοι και διστάζουν να μας προσεγγίσουν, σκεπτόμενοι μήπως δεν αισθανόμαστε εμείς καλά.

Είναι στο χέρι μας να μεταφέρουμε το πως αισθανόμαστε στο σύντροφό μας, να βοηθήσουμε να είναι μαζί μας σε αυτό το ταξίδι και να μειώσουμε την ανησυχία του.

Εάν νιώθετε πως φοβάται να σας πλησιάσει ερωτικά σκεπτόμενος εσάς, κάντε εσείς το βήμα να τον πλησιάσετε και να του εκφράσετε πως θέλετε την ερωτική επαφή μαζί του.

Η σεξουαλική επαφή του ζευγαριού είναι σημαντικό να υπάρχει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την γέννηση του μωρού.

Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσει το ζευγάρι να είναι κοντά, να νιώσει όμορφα και μοναδικά συναισθήματα από την σεξουαλική του επαφή σε μια τόσο σημαντική περίοδο, αλλά θα εξομαλύνει και τυχόν δυσκολίες της γυναίκας που κυμαίνονται από τις ορμονικές διαταραχές τη συγκεκριμένη περίοδο.

Άλλωστε, δεν πρέπει το ζευγάρι να ξεχνάει πως η καλή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση της νέας μανούλας, εξασφαλίζει και ένα υγιές μωρό.

 

Τι να κάνει το ζευγάρι:

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε τι σκέψεις και τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας, αλλά να παροτρύνεται και τον ίδιο να το κάνει. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει και στους δυο σκέψεις ότι δεν θέλετε την επαφή και αυτό να εντείνει την «απομάκρυνση» μεταξύ σας.

Μην ξεχνάτε να διατηρείτε την τρυφερότητα με το σύντροφό σας, ακόμη και αν δεν έχετε διάθεση για ερωτική επαφή.

 

Τι να κάνει η γυναίκα;

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε και την ανησυχία του συντρόφου σας σε αυτή τη νέα περίοδο που διανύεται. Όσο ανησυχείτε εσείς και όσο καινούριο και διαφορετικό είναι αυτό που ζείτε, άλλο τόσο είναι και για τον ίδιο. Δείξτε κατανόηση και προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά και μοιραστείτε μαζί του όσα σκέφτεστε και αισθάνεστε.

Να μην αφήσετε τον εαυτό σας. Εάν νιώθετε προβληματισμένη και δεν αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας, ξεκινήστε μια ήπια σύμφωνα με την αρεσκεία σας άσκηση ακόμη και στο σπίτι. Φροντίστε τον εαυτό σας και αγαπήστε τον. Θα δείτε με μικρά βήματα πόσο πιο όμορφα θα νιώθετε.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω