Όταν μετά από μια γνωριμίας ο άλλος “εξαφανίζεται”.

Στην εποχή μας, με τις πιέσεις που δεχόμαστε από παντού και μια διαρκής ανασφάλεια που επικρατεί σε κάθε επίπεδο, πλέον και οι σχέσεις είναι αρκετά δύσκολες.

Χαρακτηριστικά πολλοί έχουν την ανάγκη για επιβεβαίωση, και αυτό εκφράζεται μέσα απο τις αλλαγές στους συντρόφους.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν κάποιος δεν είναι διατεθημένος να εστιάσει στην προσωπική του ζωή και σε μια σχέση, είναι όταν δίνει μεγάλη σημασία σε άλλα προσωπικά του χαρακτηριστικά όπως, την καριέρα του, την απόκτηση υλικών αγαθών, και δεν διαθέτει χρόνο για κάτι άλλο. Άρα σε κάποιον που δεν ενδιαφέρετε για οτιδήποτε έξω από εκείνον, τότε δεν θα επιλέξει να δεσμευτεί και να μοιραστεί μια νέα σχέση με κάποιο σύντροφο.

 

Επιπλέον, άτομα που δυσκολεύονται ως προς τις προσωπικές του σχέσεις και να μείνουν σε αυτές, επιλέγουν με βάση κάποια συγκεκριμένα στερεότυπα που κυριαρχούν, πιστεύοντας ότι αυτό είναι ο «σωστός τύπος συντρόφου». Τελικά, μπορεί αυτό που στα «κουτάκια» φαίνεται «σωστό» να μην τους καλύπτει συναισθηματικά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε καμία γνωριμία ή συνθήκη διαφορετική από αυτό που είχαν στο μυαλό τους δημιουργήσει.

Μια ακόμη περίπτωση που είναι σημαντικό να σκεφτείτε, είναι άτομα τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν το «Εγω» τους. Έτσι ασχολούμενοι τόσο με τον εαυτό τους, τις προσωπικές τους κατακτήσεις και ανάγκες, δεν έχουν «χώρο» στη ζωή τους για οποιονδήποτε άλλο.

Κάτι σημαντικό να σκεφτείτε, είναι πως γενικότερα περισσότερη εξοικείωση έχει ο καθένας με την λογική του, παρά με την επαφή με τα συναισθήματά του. Θεωρείτε αδυναμία να ερωτευτείς, να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να «αισθανθείς» και να είστε γενικότερα “ευάλωτος”, να ζητήσεις συγγνώμη, να κλάψεις, να πεις ότι έκανες λάθος, αλλά δύναμη το να αδιαφορείς, να παίρνεις αποστάσεις ή να εξαφανίζεσαι όταν κάποιος δεν καλύπτει τα λογικά “κουτάκια” σου.

Έτσι πολλοί επιλέγουν εφήμερες καταστάσεις, όπου μπορεί να πιστεύουν ότι μέσα από αυτές είναι ασφαλείς, όμως ουσιαστικά βιώνουν μεγάλη ΜΟΝΑΞΙΑ ακόμη και μέσα από τόσες διαφορετικές επαφές, μιας και αυτές δεν έχουν ουσία και βάθος

 

Λόγοι που μπορεί κάποιος να “εξαφανιστεί” μετά από μια νέα γνωριμία.

Η απεριόριστη ελευθερία που υπάρχει γύρω μας, οδηγεί σε πολύ γρήγορη εναλλαγή συντρόφων για άτομα με εσωτερικές ανασφάλειες, που ουσιαστικά είναι αποκομμένοι από το συναίσθημά τους.

Αρκεί να σκεφτείτε για ένα άτομο που λειτουργεί έτσι πως, είναι πιο εύκολο να αλλάζει συντρόφους από το να μείνει και να δουλέψει μια σχέση.

Το πιο σημαντικό είναι πως άτομα που επιλέγουν μια τέτοια στάση, εξαφανίζονται γιατι δεν αντέχουν να πάρουν την ευθύνη, είτε να μείνουν και να προσπαθήσουν, είτε να εκφράσουν την θέση τους ακόμη και ποιοι είναι οι λόγοι που θέλουν να φύγουν. Αυτό δείχνει πως αυτό το άτομο δεν έχει ωριμάσει συναισθηματικά και δεν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες.

Με την επιλογή αυτή, ουσιαστικά ακυρώνουν και τον ίδιο τους τον εαυτό όταν δεν μπορούν καν να έρθουν κοντά στο συναίσθημά τους ή να το ακολουθήσουν.

Τέλος, αντίστοιχες συμπεριφορές, πολύ συχνά προέρχονται από τα βιώματα στη ζωή του κάθε ατόμου. Όπως, μια συναισθηματική απόσταση με την οικογένεια, οδηγεί σε μια δυσκολία εμπιστοσύνης σε ένα πρόσωπο με πολλές εναλλαγές.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω