Όταν ο ενθουσιασμός στην αρχή μιας νέας γνωριμίας, μετατραπεί σε “σιωπή”.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε συναντήσει ανθρώπους που από την αρχή κιόλας της γνωριμίας δείχνουν έντονο ενθουσιασμό, χαρούμενοι έως και ευτυχισμένοι μέσω της γνωριμίας μας.

 

Τι κρύβεται πίσω από ξαφνικό και έντονο ενθουσιασμό;

Τα άτομα που δεν έχουν καθόλου καλή εικόνα για τον εαυτό τους, προσπαθούν να την αποκτήσουν με διάφορους τρόπους, ακόμη και με την επιλογή «κατάλληλου» συντρόφου. Στην προσπάθεια αυτή θα εξειδανικεύσουν την γνωριμία σας και θα εκδηλώσουν έντονο ενθουσιασμό εξαρχής, χωρίς όμως να υπάρχει διάρκεια ή σταθερότητα σε αυτή τη στάση.

 

Πως θα διακρίνω αυτά τα άτομα;

Ένα τέτοιο άτομο από το πρώτο κιόλας ραντεβού θα συζητά για μελλοντικά σχέδια και θα λέει συνέχεια πόσο χαρούμενος και τυχερός είναι που σας γνώρισε. Μερικές μέρες αργότερα, σίγουρα θα αρχίσει αυτό σταδιακά να μειώνετε.

Τότε ίσως θα ακούσετε πως δεν πληρείτε τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσε και δεν είστε όντως η κατάλληλη επιλογή.

 

Φόβος δέσμευσης

Ένας άλλος λόγος όπου κάποιος ενώ δείχνει έντονο ενθουσιασμό στην αρχή της γνωριμίας μας, αυτό δεν διατειρείτε, μπορεί να είναι ο φόβος της δέσμευσης.

Κάποιος μπορεί να περνάει πολύ όμορφα με κάποιον άνθρωπο, όμως είτε λόγω κάποιων αποτυχημένων επιλογών στο παρελθόν, αλλά είτε επειδή προσπαθεί για άλλους λόγους να αποφύγει τη δέσμευση να τον κάνουν να θέλει να φύγει, τις περισσότερες φορές γιατί ο ίδιος δεν είναι έτοιμος.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει να δώσετε χώρο και χρόνο στον άλλον ώστε να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη, όμως να γίνει κατανοητό πως ο χρόνος αυτός θα έχει όριο, πάντοτε με σεβασμό προς τον εαυτό σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είναι πάντοτε δικό μας λάθος όταν κάποιος επιλέγει να φύγει, και να προσέξετε σε ποις περιπτώσεις μπορεί να αναλάβετε εσείς την ευθύνη για μια απόφαση που δεν σας αναλογεί.

Επίσης, στα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν κάποια δικά σας χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσουν αυτή τους την επιλογή, είναι σημαντικό να μην αφήσετε να σας επηρεάσουν γιατί το πιο πιθανό είναι να λειτουργε΄ιαυτό ως άμυνα, ώστε να αποφύγουν να αντικρίσουν την δική τους αλήθεια, γ’ αυτό απευθύνουν σε εσάς “κατηγορίες”.

 

Να θυμάστε: σημασία έχει ναπροσπαθούσε να είμαστε όσο το δυνατό πιο καλά και πιο κοντά, με τον εαυτό μας ώστε να καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε τυχόν δυσλειτουργικές καταστάσεις και να μην βάζουμε τον εαυτό μας σε συνθήκες που ενδέχετε να μας φθείρουν.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω