Η δυσκολία του ύπνου στα παιδιά.

Ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τις μανούλες είναι τι γίνεται με τον ύπνο των παιδιών. Γιατί ξυπνάει το παιδί το βράδυ αναστατωμένο; Τι συμβαίνει; Πως να το διαχειριστώ; Γιατί ξεκίνησε ξαφνικά να το κάνει;

Αρχικά είναι σημαντικό οι μανούλες να παραμένουν ψύχραιμες και να μην πανικοβάλλονται, γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει το παιδί την έντασή σας και να μην το βοηθήσετε.

 

Μέχρι πότε μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι μας;

Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως έως 6 μηνών είναι λογικό το βρέφος να είναι μαζί μας. Αυτοί οι μήνες είναι οι πιο σημαντικοί για να αισθανθεί ασφάλεια μέσα του.

Όταν νιώθει κοντά την μαμά και εκείνη ανταποκρίνεται άμεσα το μωρό μας, σιγά σιγά θα νιώθει πιο ήρεμο.

Έπειτα το παιδί περνάει σε νέα στάδια ανάπτυξης που είναι σημαντικό για την εξέλιξή του να προσχωρήσει και σιγά σιγά αποστασιοποιείται κάπως από την μητέρα του.

Μέχρι και τον πρώτο χρόνο η σταδιακή απεξάρτηση από την μαμά είναι πολύ σημαντική για την αυτονόμισή του. Βέβαια, θα υπάρξουν φορές σε αυτούς τους μήνες που μπορεί να ξυπνήσει ανήσυχο το βράδυ και τότε, μπορούμε να το κρατήσουμε μαζί μας εφόσον το ζητά και το διεκδικεί γιατί έτσι μας δείχνει πως το έχει ανάγκη.

 

Προσοχή όμως, μην γίνει αυτό συστηματικά!

2-4 ετών: αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική, καθώς το μωρό μας δομεί μια συναισθηματική αυτονομία. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να αισθανθεί και να βιώσει μια ενθάρρυνση από τους γονείς και ειδικά από την μαμά στο να είναι περισσότερο μόνο του.

4-6 ετών: σε αυτή την ηλικιακή φάση, αρχίζουν τα παιδιά να έχουν πιο έντονες σκέψεις και φοβίες, λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων που έχουν γύρω τους και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν σε κάτι που τα ενοχλεί. Οπότε, σε αυτή την περίοδο ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες δυσκολίες στον ύπνο

 

Τι συμβαίνει τελικά με το βραδινό ξύπνημα;

Οι κύριοι λόγοι που το παιδί ξυπνάει το βράδυ στον ύπνο του:

  • Είναι μια συμπεριφορά που κυρίως υποδηλώνει άγχος (από την καθημερινότητα, από κάτι που άκουσε η είδε, κάτι που το ενόχλησε)
  • Δεν αισθάνεται ασφάλεια και με αυτό εννοούμε πως μπορεί οι γονείς να λείπουν αρκετά και εκείνο να αισθάνεται ότι και το βράδυ μπορεί να μην είναι εκεί
  • Συντονίζονται με το συναίσθημα του γονιού. Πολλές φορές τα παιδιά μας μπορεί να «αντιδράσουν» σε μια δική μας κακή ημέρα ή ένταση που είχαμε για οποιοδήποτε λόγω και αυτό να επηρεάσει τον ύπνο του.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να το καθησυχάσουμε, να του δώσουμε λίγο χρόνο, να ηρεμήσει, ενδεχομένως να συζητήσουμε λίγο μαζί του γιατί είναι αναστατωμένο και να του δώσουμε το περιθώριο να νιώσει λίγο καλύτερα για να πάει στο κρεβατάκι του
  • Είναι πολύ βοηθητικό να έχουμε ορίσει συγκεκριμένο χώρο που το παιδί μας θα κοιμάται αλλά και συγκεκριμένη ώρα.
  • Σημαντικό πολύ είναι να ακολουθούμε μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα πριν από τον ύπνο που θα το προετοιμάζουμε, αλλά ταυτόχρονα θα του δίνει τον χρόνο να χαλαρώσει.

Το σημαντικό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας, σε κάθε ηλικία να νιώσει ήρεμο και ασφαλή. Αυτό θα επιτευχθεί με το να δώσουμε λίγο χρόνο να ηρεμήσει και την επόμενη ημέρα ενδεχομένως να κάνουμε μια συζήτηση για το τι το ενόχλησε.

Όταν όμως επιτρέπουμε να κοιμάται το παιδί μαζί μας χωρίς να καταλαβαίνουμε ουσιαστικά τι το ενοχλεί, δεν του δίνουμε την δυνατότητα να το επεξεργαστεί και να το διαχειριστεί.

Σε βάθος χρόνου θα αποδυναμώνετε η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μη μπορώντας να διαχειριστεί κάτι που το απασχολεί. Και η αιτία που το αναστατώνει θα μένει εκεί.

Έτσι όσο κουραστικό και δύσκολο να είναι, χρειάζεται οι μανούλες να δώσετε για κάποια βράδια χρόνο ώστε να ηρεμήσει το παιδί μέχρι να καταφέρει να ξανά πάει στο κρεβατάκι του και αυτό να γίνει μια σταθερή αντιμετώπιση.

 

Σημαντικό!

Όποια και αν είναι η ηλικία του παιδιού χρειάζεται να βρούμε την πήγη άγχους. Τι είναι δηλαδή αυτό που πραγματικά το αναστατώνει και το ενοχλεί.

Έπειτα ο τρόπος διαχείρισης προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και την δυσκολία που μπορεί να εμφανίσει το κάθε παιδί.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω