Βήματα προς την αλλαγή.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε.

«Θέλω πραγματικά να αλλάξω;».

Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε αξίζει  να προσπαθήσουμε πραγματικά να το κατορθώσουμε.

Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε  πως η ταλαιπωρία, η θλίψη, η σύγκρουση που έχουμε βιώσει έως τώρα λόγω κάποιων επιλογών μας, θέλουμε να αλλάξουν.

Αρχικά, χρειάζεται να ανακαλύψουμε τι ήταν αυτό που μας κρατούσε στάσιμους και περιόριζε την ελευθερία μας και να το αφήσουμε πίσω!

Με αυτή τη διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη, θα καταφέρουμε να είμαστε πολύ πιο ήρεμοι και να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως τα πραγματικά εμπόδια στη ζωή μας είναι οι ίδιοι μας οι φόβοι, η έλλειψη ασφάλειας και η αυτοπεποίθηση. Αυτές οι ανάγκες “ελέγχουν” την ζωή μας και μας κρατάνε πολλές φορές εγκλωβισμένους.

 

Νιώθουμε πως δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς κάποια πράγματα, κάποιους ανθρώπους και κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας. Αξίζει όμως να σκεφτόμαστε πως δεν θα σταματήσουμε να είμαστε καλά, ακόμη και χωρίς αυτό που φοβόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε.

Ένα παράδειγμα είναι ότι φοβόμαστε μην χάσουμε τον σύντροφό μας ή κάποιον αγαπημένο μας. Σε μια τέτοια συνθήκη είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως και πριν από αυτά το άτομο ήμασταν καλά.

 

Σκεφτείτε πως δεν επηρεάζει την δική σας ευτυχία κανένας εξωτερικός παράγοντας, παρά μόνο ο εαυτός μας!

 

Η ζωή μας είναι μια εξέλιξη και οι επιθυμίες μας εξελίσσονται όπως και εμείς. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά θέλαμε κούκλες και όταν δεν μας τις έπαιρναν ήμασταν θλιμμένοι. Αργότερα, αυτή η θλίψη ερχόταν όταν δεν είχαμε το επάγγελμα που θα θέλαμε, το σπίτι που σκεφτόμασταν και τον ιδανικόσ σύντροφο.

Σε κάθε φάση ζωής, γεννιούνται διαρκώς νέες επιθυμίες και φεύγουν οι παλιές. Όμως, εμείς πιστεύουμε πως οι τωρινές μας επιθυμίες είναι το παν. Νομίζουμε πως δεν μπορούμε να αισθανθούμε ευτυχία χωρίς αυτές, όμως καθώς περνάει ο καιρός τις αντικαθιστούμε με νέες επιθυμίες, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτή η διαδικασία μας δημιουργεί μια διαρκή αίσθηση απογοήτευσης γ’ αυτό χρειάζεται να μην την διατηρούμε.

 

Τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτά που υπάρχουν τώρα στη ζωή μας είναι τόσο σημαντικά, ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά;

 

Οι επιθυμίες μας σε κάθε φάση της ζωής μας λειτουργούν σαν σκαλί, όμως μας δημιουργούν προβλήματα όταν κολλάμε σε αυτές. Το πρόβλημα δημιουργείτε όταν πατάμε σε ένα σκαλοπάτι και δεν προχωράμε στο επόμενο, αλλά μένουμε στάσιμοι εκεί.

Όσο η ζωή μας προχωράει και εξελίσσεται, είναι σημαντικό να μπορούμε να προχωράμε και εμείς!

 

Αυτό που έχει αξία είναι να προχωράμε και να ζούμε τις στιγμές που μας φέρνει η ζωή με τις επιλογές μας, αφήνοντας πίσω όσα μας γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω