Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό απο το IQ;

Περνώντας τα χρόνια φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εξελίσσουν περισσότερο το EQ και οι γύρω μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ν βλέπουν το EQ.

 

 

Οι πιο σημαντικοί λόγοι που κάποιος με υψηλό EQ ξεχωρίζει:

 

  1. Δεν χρησιμοποιούν άμυνες απέναντι στους άλλους: σε οποιαδήποτε συζήτηση συχνά κάποιος όταν νιώθει ότι απειλείτε χρησιμοποιεί άμυνες και μπορεί να επιτίθεται ή να αποφεύγει κάτι που του είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει. Όταν κάποιος έχει υψηλό EQ έχει συνήθως μια διαφορετική αντιμετώπιση όπου μπορεί να συζητήσει καλύτερα χωρίς να χρειαστεί να «μπει» σε άμυνες.
  2. Είναι πιο ειλικρινείς: χρησιμοποιούν την ειλικρίνεια σε οποιαδήποτε συνθήκη της ζωής τους, χωρίς να χρειάζεται να υποκρίνονται ή να προσποιούνται. Είναι πιο αυθεντικοί και ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
  3. Όσοι είναι κοντά στα συναισθήματά τους, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους γύρω τους, άρα με αυτή την αίσθηση δεν νιώθουν απειλή ή ανταγωνισμό. Έχουν μια καλύτερη αίσθηση για την ζωή τους και τον εαυτό τους. Αυτό τους βοηθά να έχουν περισσότερη ικανοποίηση και ισορροπία στη ζωή τους.
  4. Τέλος, επειδή έχουν καλύτερη αίσθηση για τον εαυτό τους και τα θέλω τους έχουν μεγαλύτερη κατανόηση στα θέλω των άλλων. Αυτό τελικά βοηθά στο σύνολο και τις σχέσεις τους με αποτέλεσμα σε κάθε δυσκολία να έρχεται καλύτερο και πιο λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

 

Προσπαθώντας ο καθένας, να έχει λίγη περισσότερη κατανόηση, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη στη ζωή του αυτό θα βοηθήσει συνολικά σε προσωπικό επίπεδο τον καθένα, αλλά και στις σχέσεις και σε κάθε κοιννωνική συνθήκη.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω