Πως να απαλλαγούμε απο τις αρνητικές σκέψεις

Διάφορες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας, μας προκαλλούν ποικίλα συναισθήματα. Τι συμβαίνει όμως με όσα είναι αρνητικά;

Φαίνεται πως θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις ώστε να νιώθουμε όμορφα.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό δεν είναι δυνατό;

Συνήθως σε κάτι εξωγενές που μας δημιουργεί διάφορα συναισθήματα δεν είναι εύκολο ούτε να το διαχειριστούμε ούτε να το ελέγξουμε.

 

 

Όλα πολλές φορές μπορεί να φαίνονται ακόμη πιο δύσκολα, σύμφωνα με τις σκέψεις ή τις ερμηνείες που κάνουμε για αυτά.

 

Για παράδειγμα, όταν πάρουμε τηλέφωνο την φίλη μας και εκείνη δεν μας καλέσει πίσω άμεσα, μπορούν να περάσουν διάφορες σκέψεις ή και ερμηνείες γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ή όταν γυρίσει ο σύντροφός μας/ σύζυγός μας απο το γραφείο εκνευρισμένος και δεν θέλει να μας μιλήσει γ’ αυτό πάλι μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

 

Πολλές βέβαια σκέψεις δεν είναι θετικές, αντιθέτως μπορεί να είναι αρνητικές.

 

 

Τι χρειάζεται να κάνω για να απαλλαγώ απο τις αρνητικές σκέψεις:

  • Αρχικά το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, δηλαδή σκέψεις που μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα ή μας επιβαρύνουν συναισθηματικά.
  • Έπειτα, για κάθε μια αρνητική σκέψη χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια λίστα, με τους λόγους που μπορεί να ισχύει αυτή η σκέψη και με τους λόγους που δεν ισχύει, έτσι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε πιο καθαρά κατά πόσο χρειάζεται να υιοθετούμε αυτές τις σκέψεις και κατά πόσο είναι δικό μας κατασκέυασμα που τελικά μας “εγκλωβίζει”.
  • Τέλος, μπορούμε μέσα από κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που μας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις, να βάλουμε τον εαυτό μας να αναλλογιστεί πόσες φορές έχουμε έρθει εμείς σε αυτή τη θέση, πόσες φορές έχουμε αισθανθεί έτσι. Με αυτό τον τρόπο συνδέοντας ένα δυσάρεστο συναίσθημα και με άλλες περιπτώσεις που έχουμε αισθανθεί έτσι στη ζωή μας, μπορούμε να καταλάβουμε πιο καθαρά τι είναι αυτό που μας προβληματίζει και μας επηρεάζει ουσιαστικά.

Να θυμάστε, σημασία έχει να καταλάβουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τι αισθανόμαστε γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μας βοηθήσουμε ή να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού γ’ αυτό.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω