Πως να διαχειριστούμε τα παράπονα του παιδιού μας για την εικόνα του.

Τα παιδιά ειδικά μικρότερης ηλικίας επηρεάζονται σημαντικά από την εικόνα τους, αλλά και από την γνώμη των άλλων.

Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού αλλά και η αυτοεκτίμησή του επηρεάζεται και από το περιβάλλον, αλλά και από την οικογένεια.

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια δυσκολία που είναι εμφανής μπορεί αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης, αλλά και να επηρεάσει ως προς την διάθεση αλλά και την ψυχολογία τους.

 

 

Τι μπορούν να συζητήσουν οι γονείς στα παιδιά:

-ακόμη και μια δυσκολία όπως τα δοντάκια ενός παιδιού ή οποιαδήποτε άλλη δυσκολία, είναι κάτι που χρειάζεται να “αγκαλιάσουμε” στο παιδί μας και να το βοηθήσουμε να νιώσει άνετα.

-μην συζητάτε συνέχεια για τη δυσκολία του παιδιού και μην ασχολείστε όλοι μαζί του συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα.

-συζητήστε με το παιδί και ενθαρρύνετέ το να σας εκφράσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του

-εστιάστε στο ότι όλοι μπορεί να έχουν κάποια στοιχεία που δεν νιώθουμε άνετα γ’ αυτά όμως δεν σημαίνει ότι χαρακτηριζόμαστε γ’ αυτά, έχουμε πολλά άλλα για να νιώθουμε καλά

 

Έχει επηρεαστεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού;

-όταν το παιδί δεν νιώθει άνετα γ’ αυτό και βλέπουμε να έχει μειωμένη διάθεση και αν αποφεύγει δραστηριότητες ή επαφές, μπορεί να μας προβληματίσει ως προς το βαθμό που μπορεί να έχει επηρεαστεί το παιδί μας.

-όταν το παιδί δε νιώθει καλά με την εικόνα του και δεν έχει εμπιστοσύνη στα δυνατά του σημεία, μπορεί αυτές οι σκέψεις να το επηρεάσουν σημαντικά στο σύνολο της αυτοεκτίμησή τους.

*Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν σταθερή θέση, θετική ενίσχυση και να ενθάρρυνση απέναντι στα παιδιά και όχι κριτική!

*Ο έπαινος και τα θετικά σχόλια είναι σημαντικό να έρχονται από όλα τα μέλη της οικογένειας και να είναι αληθινά!

 

 

Τέλος, η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και για την εικόνα τους, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πως τους βλέπουν, αλλά και τους αντιμετωπίζουν οι γύρω τους. Άρα, η στάση και η διαχείριση των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως τα παιδιά θα μάθουν να βλέπουν τον εαυτό τους και να μάθουν να διαχειρίζονται εξωγενείς παράγοντες.

Γ’ αυτό λοιπόν το πιο σημαντικό είναι να διδάξετε στα παιδιά σας πως θα μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους, έτσι ακριβώς όπως είναι, με το κάθε χαρακτηριστικό τους, γιατί αυτά είναι που τα κάνουν να είναι μοναδικά!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω