Πως να διαχειριστώ τα αρνητικά συναισθήματα.

Προσπάθησε να εγκαταλείψεις τα αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να βιώνεις στην καθημερινότητά σου μέσα από διάφορες καταστάσεις.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτό το συναίσθημα την ώρα που το βιώνεις.

Μην ξεχνάς: Για την δική σου ευτυχία, ο μόνος υπεύθυνος είσαι εσύ.

Αποφάσισε πως καταστάσεις που σε δυσαρεστούν θα προσπαθείς να απομακρύνεσαι από αυτές ή να μην αφήνεις να σε επηρεάσουν. Ακούγετε εύκολο, όμως στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο, μιας και ο καθένας μα έχει μάθει στη ζωή για πολλούς λόγους να υπομένει καταστάσεις, πιστεύοντας πως δεν γίνεται διαφορετικά ή κατηγορώντας τον εαυτό του γ’ αυτό ή ελπίζοντας πως θα αλλάξουν. Καμία κατάσταση όμως δεν θα αλλάξει αν δεν σταματήσεις να την ανέχεσαι με το κόστος που έχει για εσένα.

Μετέτρεψε τα τρωτά σου σημεία σε δυνατά.

Όλοι έχουμε πολλές δυνατότητες αλλά και ορισμένες αδυναμίες. Αυτό όμως, δεν είναι κακό. Είναι πολύ σημαντικό να παραδεχτείς τα αδύναμα σημεία σου και να αναζητήσεις τρόπους για να τα διαχειριστείς και τα να διορθώσεις. Δεν υπάρχει το τέλειο αποτέλεσμα ή ο τέλειος άνθρωπος, υπάρχει όμως ο άνθρωπος που δεν κρύβει τις αδυναμίες του, τις δουλεύει και τις βελτιώνει. Είναι σημαντικό στη ζωή να μην συμβιβάζεσαι με τις επιλογές και τις καταστάσεις που σε έχουν οδηγήσει έως εδώ, αλλά να επεξεργαστείς και να επαναπροσδιορίσεις διαρκώς τον εαυτό σου.

Δημιούργησε σημαντικές ανθρώπινες σχέσεις.

Μέσα από κάθε σχέση μπορείς να μάθεις πολλά, να ανακαλύψεις πολλά και να εξελιχθείς. Ο κάθε άνθρωπος έχει να μας προσφέρει κάτι και χρειάζεται να μπορείς να το αναγνωρίσεις. Μοιράσου με τους ανθρώπους γύρω σου σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα και άκου τι έχουν να σου πουν. Μπορεί οι «σχέσεις» να είναι αυτό που δυσκολεύει τους περισσότερους στη ζωή, όμως μέσα απο αυτές μπορείς να “προχωρήσεις” και τις είναι σημαντικές γιατί σε συνδέουν με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Γ’ αυτό λοιπόν αξιοποιήστε τις σημαντικές σχέσεις για εσάς και φέρτε τους ανθρώπους σας πιο κοντά σας. Δηλαδή, μοιραστείτε μαζί τους σκέψεις, ανησυχίες, ανασφάλειες, δείξτε τους τι θα θέλατε και αλλάξτε μέσα από την επικοινωνία όλα όσα βιώνετε αρνητικά.

Εστίασε σε όσα στη ζωή σου σε κάνουν ευτυχισμένο.

Η μνήμη έχει την τάση να προσπερνά πολλές στιγμές με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται, ένας τρόπος για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου για πόσους λόγους μπορεί να είσαι ευγνώμων είναι να προσπαθήσεις να εστιάσεις σε αυτές. Υπάρχουν στιγμές, συναισθήματα, συμπεριφορές και καταστάσεις τις οποίες προσπερνάς μέσα στην ροή της καθημερινότητας και όμως σου προσφέρουν τόσες μεγάλες δώσεις ευτυχίας. Προσπάθησε από το να εστιάζεις, να συζητάς και να αναλώνεσαι μόνο σε όσα σε απογοητεύουν ή σε στενοχωρούν, να εστιάσεις σε όσα σε κάνουν να χαμογελάς. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθεις πιο κοντά σε όσα σε συνδέουν με ανθρώπους γύρω σου και σε όσα θετικά στοιχεία έχεις και αυτό θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω