Πόσο ωφέλιμο είναι να διαβάζουν οι γονείς παραμύθια στα παιδιά; Αγγελική Καβαλλιεράτου

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν να διαβάζουν παραμύθια στο παιδί τους, άλλοι πάλι νιώθουν πως τα παραμύθια δεν έχουν κάποιο διδακτικό χαρακτήρα και η θεματολογία τους δεν θα προσφέρει κάποια γνώση στα παιδιά.

 

Σαφώς κάποια παραμύθια μυθοπλασίας μπορεί να μην έχουν κάποια διδακτική σημασία για τα παιδιά ωστόσο, προσφέρουν όμορφες και γλυκές στιγμές στα παιδιά, καθώς εξάπτουν τη φαντασία τους.

 

Γι’ αυτό άλλωστε μένουν χαραγμένα στη μνήμη τους ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

 

 

 

Τα οφέλη του παραμυθιού:

⁃        Συναισθηματική ωρίμανση: με τα παραμύθια εμπλουτίζεται και δυναμώνει το ψυχικός κόσμος των παιδιών καθώς μεταφέρονται στα συναισθήματά των ηρώων και πολλές φορές ταυτίζονται με αυτούς

⁃        Διαχείριση δύσκολων καταστάσεων: Εάν κάποια παραμύθια δεν έχουν απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσφέρουν όμως τα παιδιά τη δυνατότητα να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται και να τα παιξε έρχονται σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωής

⁃        Εξάπτουν τη φαντασία: Τα παιδιά χρειάζεται να αξιοποιούν την φαντασία τους καθώς αυτή μπορεί να τους εισάγει μένα πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες καταστάσεις στη ζωής, αλλά και των σχέσεων

⁃        Σπουδαία μηνύματα: Μέσα τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν πολύ σημαντικά μηνύματα για τη φιλία, την οικογένεια, την αγάπη, την καλοσύνη και πολλές ακόμη αρετές που είναι χρήσιμες για τα ίδια και για τη ζωή τους.

⁃        Ενίσχυση σχέσης γονέα παιδιού: Τη στιγμή που το παιδί κάθεται στην αγκαλιά του γονέα διάβασε ένα παραμύθι και εκείνο τα χαζεύεις τις σελίδες του ενισχύεται η αίσθηση της στοργής, της φροντίδας και της ασφαλείας μεταξύ τους. Είναι μια πολύ σπουδαία παιδί στιγμή για το παιδί που φτάνει να την επιζητά και μελλοντικά.

 

 

Μια πολύ σημαντική διάσταση είναι πως μέσα από μία ιστορία τα παιδιά μπορούν να καθησυχαστούν και να ανακουφιστούν για κάθε ανησυχία τους και αυτό γίνεται μέσα από τις ταύτισης που μπορεί να κάνει το παιδί με τους ήρωες και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

 

 

 

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω