Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο ταλέντο, πως μπορείτε όμως εσείς να τα αναγνωρίσετε αλλά και να τα βοηθήσετε να τα καλλιεργήσουν;
Οι περισσότεροι γονείς προσθέτουν κυρίως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά τους, όπως το να μαθαίνουν ξένες γλώσσες ή εκπαιδευτική διδασκαλία, αφήνοντας πιο πίσω δραστηριότητες, χόμπι και πράγματα που ευχαριστούν το ίδιο το παιδί.
- Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να καταφέρετε να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο;
Στην προσπάθεια αυτή μπορείτε να ζητήσετε ακόμη και τη γνώμη της δασκάλας του, με την οποία περνά πολλές ώρες της ημέρας του, και η γνώμη της θα βασίζεται σε μία συνολική εικόνα που έχει για το παιδί σας.
Επίσης, μπορείτε να δοκιμάστε και διάφορες δραστηριότητες για το παιδί σας που να αφορά μουσικοθεατρικά προγράμματα, χώρο, ζωγραφική, κατασκευές ή και άθληση.
Με αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψετε ενδεχομένως κι εσείς, αλλά και το παιδί σας τι προτιμά και τι του αρέσει περισσότερο.
Προσοχή: Να έχετε στο νου σας να μην “βομβαρδίσετε” το παιδί σας με πολλές δραστηριότητες μαζί και ευθύνες, γιατί τότε αντί να το ενθαρρύνετε, θα αποθαρρυνθεί καθώς θα αρχίσουν να κουράζονται και να δυσκολεύονται να τα ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.
- Στη συνέχεια χρειάζετε να παρατηρήσετε, τι κάνει καλά;
Μπορεί να διαβάζει πάρα πολύ εύκολα και να το απολαμβάνει, ή να γράφει εκθέσεις με πλούσιο λεξιλόγιο και σκέψεις. Αυτά μπορεί να είναι κάποια σημάδια που θα σας βοηθήσουν για να εντοπίσετε κάποιες από τις δυνατότητες του παιδιού σας.
- Παρατηρήστε τις επιλογές του στην καθημερινότητα.
Παρακολουθήστε τις ώρες που είστε μαζί με το παιδί σας, τι του αρέσει περισσότερο να κάνει;
Τι απολάμβανε κάνεις στον ελεύθερο του χρόνου;
Παιχνίδι με ήρωες, ιστορίες και φαντασία; Ταινίες, μουσική ή χώρο;
Θαυμάζει το ποδόσφαιρο και του αρέσει πάρα πολύ;
Όλα αυτά δείχνουν τις προτιμήσεις του, αλλά και τις δυνατότητες του.
- Δώστε σημασία σε όλα εκείνα που δείχνει να τον ενδιαφέρουν.
Όταν ένα παιδί ενδιαφέρεται πραγματικά για κάτι προσπαθεί να μάθει γ’ αυτό, έχει ενθουσιασμό και υψηλά κίνητρα για να το πραγματοποιήσει.
Εάν για παράδειγμα του αρέσουν οι δεινόσαυροι ή τα αστέρια μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί αντίστοιχα κάποια μουσεία ή να αγοράσετε κάποια εργαλεία όπως μεγεθυντικό φακό η τηλεσκόπιο, τα οποία θα το βοηθήσουν στην ενασχόλησή του.
Να θυμάστε πως όταν το παιδί σας εκφράσει το ενδιαφέρον του για κάτι, να είστε υποστηρικτικοί και να το ενθαρρύνετε!
Ένα λάθος σχόλιο ή μία φράση κριτικής μπορεί ουσιαστικά να αποθαρρύνουν το παιδί και να μη θέλει να ξανά ασχοληθεί μετά με αυτό.
Άκουσε το παιδί σας, δώστε του κίνητρα και οσα εργαλεία χρειάζεται για να ασχοληθεί περισσότερο με όσα του αρέσουν, και έπειτα σκεφτείτε τα επόμενα βήματα για να τα ενισχύσετε.
Τέλος, αυτό που φαίνεται είναι πως στην προσχολική ηλικία όταν τα παιδιά δοκιμάζουν διάφορες δραστηριότητες με την παρότρυνση των γονιών τους, σε κάποιες μπορεί να αντιδρούν, αλλά σε κάποιες άλλες βρίσκουν σίγουρα ένα πραγματικό ενδιαφέρον και κίνητρο για να συνεχίσουν.
Να θυμάστε!
Εάν τα παιδιά εγκαταλείψουν μια δραστηριότητα αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν κάποιο ταλέντο σε αυτή, αλλά ενδεχομένως να έχουν κάποιες άλλες προσωπικές δυσκολίες που να τα εμποδίζουν να ενταχθούν.
Εκεί χρειάζεται να παρατηρήσετε εσείς ποιες δυσκολίες εμφανίζει το παιδί σας για να μπορέσετε να το βοηθήσετε κατάλλληλα. Εάν αυτή η διαδικασία όμως δεν είναι πάντοτε εύκολη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο για να σας συμβουλέψει κατάλληλα.
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων