Σημαντικά μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά μέσα από το διαζύγιο των γονέων.

Κάθε διαζύγιο δεν είναι ευχάριστο για κανένα μέλος της οικογένειας, πόσο μάλλον για τα παιδιά.

Για τους γονείς:

Επειδή το διαζύγιο είναι από μόνο του μια αρκετά δύσκολη και στρεσογόνα περίοδος είναι σημαντικό να διαθέσετε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να το διαχειριστείτε αρχικά σε προσωπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό οι γονείς να μην ξεχνούν οι ίδιοι πως πρέπει να παραμένουν γονείς και μετά το διαζύγιο και αυτό είναι σημαντικο να το εκφράσουν στα παιδιά τους ανάλογα με την ηλικία τους με αντίστοιχο τρόπο.

Θα ήταν όμως εξίσου σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό αν δείτε ότι δυσκολεύεστε σε αυτή την περίοδο.

 

Για τα παιδιά:

Είναι σημαντικο τα παιδιά να αισθανθούν σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια παρά τις αλλαγές που θα έρθουν με τον χωρισμό των γονιών του.

Μιλήστε με ειλικρίνεια στα παιδιά σας, μιας και εκείνα τα καταλαβαίνουν όλα χωρίς να είναι μπροστά σε συζητήσεις ή εντάσεις. Είναι κάτι που είναι απαραίτητο για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Να είστε ανοιχτοί να ακούσετε τα παιδιά σας σε ότι και αν θέλουν να σας πουν ή να σας ρωτήσουν και να τους επιτρέψετε να εκφράσουν ανοιχτά το συναίσθημά τους.

Δώστε τους το μήνυμα να νιώσουν ότι μπορούν να είναι ειλικρινείς μαζί σας και να μην «φοβούνται» να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται.

Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά πρέπει εσείς οι γονείς να είστε έτοιμοι να ακούσετε.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί τους και να συμφωνήσετε από κοινού με ποιον τρόπο θα είστε στην καθημερινότητά του και ποιές θα είναι οι αλλαγές. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε το παιδί να είναι προετοιμασμένο, να έχει τον χρόνο να το επεξεργαστεί και ουσιαστκά να νιώθει μια σφάλεια μαζί σας, παρά τις όποιες αλλαγές.

Μπορεί να είμαι μια αρκετά απαιτητική περίοδος για όλους, όμως είναι σημαντικό να ξέρετε πως όπως σε κάθε περίπτωση η στάση και οι επιλογές σας λειτουργούν σαν πρότυπα για τα παιδιά σας, έτσι και μια τέτοια απόφαση πάλι έχει κάποια μηνύματα που θα πάρουν τα παιδιά σας. Μερικά ήδη τα αναφέραμε, κάποια εξίσου σημαντικά είναι πως μέσω της επικοινωνίας χτίζετε μια αίσθηση ασφάλειας για το παιδί σας ακόμη και μέσα σε αυτές τις αλλαγές και κυρίως ενισχύετε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης pου θα ακολουθήσετε, είναι σημαντικό κατά κύριο λόγο να διατηρήσετε μια ηρεμία μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία για να τους περάσετε κάποια σημαντικά μηνύματα για τον τρόπο διαχείρισης γενικότερα δύσκολων καταστάσεων.

Ακόμη, κάτι σημαντικό που χρειάζετε να ξέρουν και κυρίως να έχουν βιώσει τα παιδιά είναι πως η αγάπη είναι μεγάλη, και μπορεί να υπάρχει ακόμη και να δεν ζούμε όλοι μαζί. Αυτό ξεκινώντας από τους γονείς, θα το βιώσει το παιδί σας και στη σχέση μετους δυο σας μετά τον χωρισμό και την απομάκρυνση του ενός από το σπίτι.

Τέλος, ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα είναι πως παρότι στη ζωή μας θα υπάρχουν και δυσκολίες, βρίσκουμε τρόπους να τι διαχειριζόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο παραμένωντας αισιόδοξοι στη ζωή μας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Άρθρα δημιουργήθηκαν 199

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω