Συγκατοίκηση, τι γίνεται μετά;

Όσο περνούν τα χρόνια οι σχέσεις αποκτούν νέα δεδομένα, αυτό που παραμένει κοινό είναι η ανάγκη των ατόμων, για χρόνο με τον σύντροφό τους.

Πολλά ζευγάρια από πολύ νωρίς στη σχέση τους επιλέγουν την συγκατοίκηση.

Τι σημαίνει όμως για τον καθένα η συγκατοίκηση;

Κάποιοι το βιώνουν ως ότι περνάνε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό τους, μοιράζονται την καθημερινότητά τους, δημιουργούν όμορφες στιγμές μαζί και περνάνε ποιοτικό χρόνο μαθαίνοντας περισσότερα ο ένας για τον άλλον.

Σε άλλες περιπτώσεις η συγκατοίκηση βιώνετε ως βάρος και πίεση. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό να εξετάσουμε και να αναρωτηθούμε γιατί βιώνουμε τέτοια συναισθήματα.

Ίσως να μην είναι έτοιμη η σχέση να περάσει σε ένα επίπεδο μεγαλύτερης οικειότητας. Επίσης, μπορεί για κάποιους η συγκατοίκηση να βιώνετε έτσι διότι έχει ταυτιστεί με τη δέσμευση του γάμου, όμως αυτά τα δυο είναι πολύ διαφορετικά βήματα σε μια σχέση.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε λοιπόν γιατί να νιώθουμε μια απόφαση που θεωρητικά γίνεται με κάθε καλή πρόθεση, ως βάρος. Εάν μια σχέση για εμάς νιώθουμε πως είναι σημαντική, αργά η γρήγορα θα φτάσει στο επίπεδο της συγκατοίκησης, εάν όμως εμείς νιώθουμε καλά με τον σύντροφό μας και καλά με αυτή την απόφαση δεν έχει σημασία πότε θα έρθει. Όταν νιώθουμε όμορφα θετικά συνιασθήματα στην σχέση μας και είμαστε ευτυχισμένοι με τον σύντροφό μας, αλλά εξακολουθούμε να πιεζόμαστε με αυτή την απόφαση, τότε ίσως η συγκατοίκηση για εμάς να έχει ερμηνευτεί και να έχει μεταφραστεί ως κάτι άλλο και γ’ αυτό να βιώνεται αρνητικά. Ίσως έχουμε μεγαλώσει με πεποιθήσεις όπως ότι η συγκατοίκηση «σκοτώνει» τον έρωτα ή όταν περνάς πολύ χρόνο με τον σύντροφό σου θα αρχίσετε να βαριέστε ή αν συγκατοικήσω με τον σύντροφό μου θα πρέπει χάσω την ιδιοτικότητά μου και άλλες αντίστοιχες σκέψεις.

Η απάντηση πίσω από κάθε συναίσθημα που μπορεί να βιώσουμε με την έννοια της συγκατοίκησης βρίσκεται στην απάντηση «γιατί;». Δηλαδή, γιατί επιλέγω να συγκατοικήσω με τον άνθρωπό μου. αναρωτηθείτε γιατί παίρνετε αυτή την απόφαση και τότε θα ξέρετε γιατί νιώθετε το κάθε συναίσθημα.

Η συγκατοίκηση με τον σύντροφό μας όταν η σχέση έχει σωστές βάσεις είναι κάτι πραγματικά πολύ ευχάριστο.

Για να βιώνετε ευχάριστα πρέπει η σχέση να είναι ισορροπημένη, να λειτουργεί ισάξια το ζευγάρι, να υπάρχει κατανόηση, αγάπη και σεβασμός στα «θέλω» και των δύο. Να μπορεί ο καθένας να διατηρεί την ατομικότητά του, αλλά και το «μαζί» να είναι ευχάριστο και για τους δύο. Πολύ σημαντικό είναι να μην παραμελούμε τα «θέλω» μας και την ζωή μας, μην γίνουμε δηλαδή κάτι άλλο από αυτό που ήμασταν έως τότε. Ο καθένας μας να μπορεί να ακολουθεί το πρόγραμμά του αλλά με σεβασμό ως προς τον σύντροφό του, και σε ότι περιέχει το «μαζί» να μοιράζονται οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις και οι χαρούμενες στιγμές να αυξάνονται.

Αυτό όμως έρχεται ως αποτέλεσμα όταν η σχέση και το ζευγάρι έχει καλλιεργήσει ήδη αυτές τις βάσεις. Όταν υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, νιώθουν και οι δυο ασφάλεια, είναι ευτυχισμένοι, υπάρχει σεβασμός, ισορροπία και όταν ο ένας αποδέχεται και έχει κατανόηση για τον άλλον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε την συγκατοίκηση, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας δώσει περισσότερες όμορφες στιγμές μαζί, θα δυναμώσει την σχέση σας και να σας κάνει κάθε μέρα να αισθάνεστε όμορφα.

Από την άλλη πλευρά μπορείτε να δείτε την ιδέα της συγκατοίκησης ως μια πολύ καλή αφορμή να καλλιεργήσετε μέσα από τις στιγμές και την κοινή σας καθημερινότητα αυτές τις αξίες στην σχέση σας.

Μην ξεχνάτε πως μέσα από μια συγκατοίκηση και τον χρόνο που περνάτε με τον σύντροφό σας, μαθαίνεται πολλά περισσότερα για τον ίδιο, τις αντιδράσεις του, τον τρόπο σκέψης του και συμπεριφοράς του. Αυτό μπορεί να κάνει την σχέση σας πιο όμορφη και να νιώσετε πιο σίγουροι γ’ αυτόν τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, διαφορετικά θα δείτε πολύ σύντομα συμπεριφορές που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε όταν ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι περιορισμένος.

Σε κάθε περίπτωση η συγκατοίκηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθει καλά ο ένας τον άλλον και να καλλιεργήσετε το «μαζί» και την σχέση σας.

Τέλος, πριν πάρετε κάθε απόφαση, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί θέλετε να μείνετε μαζί με τον σύντροφό σας. Εκεί θα βρείτε τις απαντήσεις σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω