Τελικά ποιος “φταίει”;

Ένα ερώτημα που το ακούω καθημερινά. “Εάν δεν φταίει εκείνος τότε ποιος φταίει;”

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε να αποδώσουμε κάπου την ευθύνη για να νιώσουμε ανακούφιση για ότι συμβαίνει στη ζωή μας.

Είτε σε κάποιο πρόσωπο, είτε σε κάποια κατάσταση, είτε σε άλλες σκέψεις και εικασίες.

Ο καθένας μας κουβαλά ένα σύνολο από παγιωμένες απόψεις για τον ίδιο την ζωή και την κοινωνία.

Τα προβλήματα ή συμπτώματα που εμφανίζονται στη ζωή μας έρχονται για να μας επιβεβαιώσουν τις στατικές, στενές και απόλυτες απόψεις που έχουμε.

Αυτές οι πεποιθήσεις λιγότερο ή περισσότερο συνειδητές, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας.

Έτσι επειδή δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί η αιτία αυτών των μηχανισμών, τείνουμε να κατηγορούμε εξωτερικούς παράγοντες κάτι που μας δημιουργεί ανακούφιση και είναι πάντοτε μια εύκολη λύση ή να θεωρούμε τον εαυτό μας υπαίτιο για την συμπεριφορά των άλλων, οπότε τότε μας κυριεύουν συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης.

Οι εξωτερικοί παράγοντες στους οποίους τείνουμε να αποδίδουμε την κάθε κατάσταση στη ζωή μας, μπορεί να είναι σχετικοί με το παρελθόν, το παρόν, αλλά και με το στενότερο κύκλο μας, οικογένεια, φίλοι, σύζυγος, παιδί κλπ.

Ενώ οι εσωτερικοί παράγοντες είναι τα ελαττώματα και τα μειονεκτήματα που τείνουμε να αποδίδουμε ο καθένας στον εαυτό του. Όλα αυτά όμως έχουμε μάθει πολύ προστατευμένα να τα καλύπτουμε με στερεοτυπικές ερμηνείες (η αγάπη είναι το πιο σημαντικό, θυσιάστηκα κλπ).

Έτσι με αυτή την οπτική καταλήγουμε να βλέπουμε ότι η ζωή έτσι είναι και δεν αλλάζει και αυτός είναι ο λεγόμενος φαύλος κύκλος που ακολουθούμε στη ζωή μας.

Εάν θέλετε να δείτε την ζωή σας να αλλάζει πρέπει να αποδεχτείτε πως είστε αυτόνομοι και ανεξάρτητοι οργανισμοί και παίρνετε τις αποφάσεις για τη ζωή σας μόνο εσείς, όπου και αν αποδίδετε την ευθύνη γ ‘αυτές, με όποιο τρόπο και αν δικαιολογείτε την σκέψη σας πίσω από κάθε απόφαση.

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να αποδέχεστε αυτή την ευθύνη, γιατί μόνο τότε θα μπορέσετε να αποκτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

Υιοθετώντας νέα στάση και νέα αντιμετώπιση εσείς σε θέματα που σας ενοχλούν θα εκπλαγείτε όταν θα διαπιστώσετε πως μπορεί να αλλάξει όλος ο τρόπος που σχετίζεστε με το κάθε άτομο.

Μην περιμένετε οι άλλοι να αλλάξουν, οι άλλοι να καταλάβουν πως νιώθετε και οι άλλοι να προσπαθήσουν. Κάντε το εσείς, μείνετε στις δικές σας δυνατότητες και αλλάξτε εσείς ότι θα θέλατε να είναι αλλιώς.

Τότε θα διαπιστώσετε και εσείς πως τα πράγματα δεν είναι στατικά και αλλάζουν.

Και από αυτή τη αρχική άποψη θα μεταβείτε σε μια νέα όπου, θα κατανοήσετε, πως είναι στο χέρι σας να αλλάξετε την κατάσταση στη ζωή σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω