Τι έχει σημασία για τα παιδιά τα Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η αγαπημένη εποχή για μικρούς και μεγάλους.

Είναι μια περίοδος γεμάτη χαμόγελα και όμορφες στιγμές για εμάς και τα παιδιά μας, που περιμένουμε όλο τον χρόνο.

Πως νιώθουν τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα και η μαγεία τους, είναι αφιερωμένα στα παιδιά. Ανεξάρτητα από το πως θα γιορτάσει ο καθένας τις γιορτές, αν θα βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί ή όχι, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους με στόχο την ευχαρίστησή τους. Οι συγγενής που μας επισκέπτονται αυτές τις ημέρες, θέλουν να ευχαριστήσουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς περνούν χρόνο με τα παιδιά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κάθε τους επιθυμία.

Τα παιδιά με τη σειρά τους γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό απολαμβάνουν τις ημέρες ξεγνοιασιάς ανυπομονώντας να έχουν όλη την προσοχή των αγαπημένων τους. Πλημμυρίζουν με συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και ευτυχίας και κάνουν σχέδια για αυτές τις λαμπερές ημέρες. Αντιλαμβάνονται την προσπάθεια όλων να τα ευχαριστήσουν και έτσι νιώθουν πολύ όμορφα.

Τι περιμένουν όμως πραγματικά τα παιδιά αυτές τις ημέρες;

Αυτές οι ημέρες είναι γεμάτες χαρά και ενθουσιασμό, καθημερινές σκέψεις και ιδέες για διασκέδαση. Τα παιδιά, βλέπουν πολλά αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν την ευκαιρία να τα συναντήσουν συχνά και περνάνε χρόνο μαζί με συγγενής και φίλους και μην έχοντας το αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητας, καθώς διασκεδάζουν και νιώθουν ξέγνοιαστα. Όλοι όσοι μας επισκέπτονται φορτωμένοι δώρα και χαμόγελα, κρατώντας τις χρωματιστές σακούλες, με λιχουδιές και με μια ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά δείχνουν την αγάπη τους με έναν μοναδικό τρόπο.

Αυτό που πραγματικά κάνει τα παιδιά να γεμίζουν χαμόγελα ευτυχίας είναι αυτές οι στιγμές.

Οι στιγμές με τους αγαπημένους τους, στιγμές που τους δείχνουν όλοι την αγάπη τους, που έχουν την αμέριστη προσοχή του και πραγματικά τους δείχνουν ενδιαφέρον. Ακόμη, και τα δώρα αποκτούν άλλη σημασία γιατί είναι από τους ανθρώπους που τα αγαπούν, ως κάτι δικό σας για να τους δείξετε πόσο σημαντικοί είναι.

Αυτό όμως που έχουν περισσότερο ανάγκη τα παιδιά είστε εσείς, οι αγαπημένοι τους άνθρωποι και αυτό που ζητούν πραγματικά είναι η αγάπη και η προσοχή σας. Ακόμη και αν δεν ξέρουν πως να το εκφράσουν, ζητάνε από εσάς δώρα, διεκδικούν χρόνο μαζί σας και βόλτες που δεν έχουν τελειωμό.

Αν όμως «ακούσετε» προσεκτικά τι είναι αυτό που θέλουν να σας πουν πίσω από όλα όσα ζητάνε, θα καταλάβετε πως το μόνο που έχει σημασία γ’ αυτά είστε εσείς.

Γ’ αυτό λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα δείξτε στα παιδιά σας ότι και για εσάς αυτό είναι που είναι πολύ σημαντικό, είναι να είστε δίπλα τους.

Περάστε χρόνο μαζί τους και μπήκε για λίγο στον δικό τους κόσμο. Προσπαθήστε να τα «ακούσετε» περισσότερο και να δώσετε σημασία σε όσα θέλουν να σας πουν. Τα παιδιά εκφράζονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και αυτά που έχουν να μας πουν με όσους συμβολισμούς χρησιμοποιούν, είναι αρκετά σημαντικά.

Κυρίως όμως, να τους δείξετε και εσείς την αγάπη σας με έναν ουσιαστικό τρόπο μέσα από τις στιγμές που θα περάσετε μαζί.

Αυτό θέλουν από εσάς, όμορφες στιγμές, που τα κάνουν να νιώθουν ξεχωριστά και μοναδικά στα μάτια σας!

Μέσα σε αυτές τις στιγμές, κρύβονται όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα που ξεχειλίζουν αυτές τις ημέρες και τις κάνουν μοναδικές.

Αυτές τις γιορτές λοιπόν, ας μπούμε για λίγο στον δικό τους κόσμο, ακούγοντας όσα προσπαθούν να μας εκφράσουν πίσω από τις λέξεις, με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω