Λογική και συναίσθημα

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στη ζωή μας, για τις οποίες μιλάμε με επιχειρήματα και δίνουμε πολλές εξηγήσεις προσπαθώντας να στηρίξουμε την άποψή μας, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με τη “λογική” μας.

Όμως, η λογική μας οδηγεί σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που μας οδηγεί το συναίσθημά μας.

Με τη λογική και στηριζόμενοι σε επιχειρήματα μπορούμε να αποδείξουμε οτιδήποτε, όμως οι θεωρίες φαίνεται από την ιστορία συνεχώς να αμφισβητούνται.

Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να θέλουμε να παίρνουμε αποφάσεις με τη λογική μας και να στηρίζουμε τις επιλογές μας σε αυτή, όμως, θα έπρεπε να ανησυχούμε για την εγκυρότητά της, διότι στηριζόμενοι σε λογικές απόψεις παγιωμένες και σταθερές στα χρόνια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μας αποπροσανατολίσουν.

 

Ο λόγος που ακολουθούμε πολύ περισσότερο τη λογική, είναι γιατί φαίνεται ότι φοβόμαστε να εμπιστευτούμε το συναίσθημά μας, είναι κάτι πρωτόγνωρο κάτι που δεν έχουμε μάθει να κάνουμε. Όμως το συναίσθημα είναι ο δικός μας οδηγός για το τι συμβαίνει μέσα μας, για το τι θέλουμε και για το που θέλουμε να πάμε.

 

 

Ας αρχίσουμε να ακούμε το συναίσθημά μας, ας αρχίσουμε να ακούμε εμάς περισσότερο από τις θεωρίες τις οποίες έχουμε διδαχτεί και στις οποίες έχουμε προσαρμοστεί.

Θα είναι μια καινούρια εμπειρία, ένας άγνωστος δρόμος, όμως είναι σημαντικό να τον εμπιστευτούμε γιατί σε αυτή τη διαδρομή είμαστε εμείς, εκεί κρύβονται οι πραγματικά δικές μας επιθυμίες.

Και ίσως, όταν εμπιστευτούμε και μάθουμε να ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι στη ζωή μας, τελικά, να καταφέρουμε να συνδυάσουμε το συναίσθημά μας με τη δική μας λογική.

Αυτός ο συνδυασμός θα είναι η ανοδική μας πορεία προς την εξέλιξη, όταν δηλαδή καταφέρουμε να λειτουργούμε ναι μεν σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά μέσα από τη δική μας προσωπική θέση.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω