Γιατί είναι σημαντικά τα παραμύθια για τα παιδιά

Μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο με έναν γλυκό, αλλά και πιο προσιτό τρόπο για εκείνα.

 

Τα παραμύθια περιέχουν πολλά σημαντικά μηνύματα για τα ίδια αλλά και για τη ζωή τους που είναι σπουδαία για την νοητική αλλά και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

 

 

Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά πως να διαχειρίζονται δυσκολίες, πώς να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις, αλλά και ποια είναι η ιδανική συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση.

Μέσα από την φαντασία, αλλά και τη “μαγεία” που μπορεί να εμπεριέχουν τα παραμύθια τα παιδιά αποκτούν πλούσιες εμπειρίες, αλλά και πεποιθήσεις για τα ίδια και για τον κόσμο γύρω τους.

 

 

Επιπλέον, τα βοηθά στο να την φαντασία τους, μέσα απ’ την οποία μπορούν να ερμηνεύουν, να  κατανοήσουν, αλλά και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

 

Καθώς λοιπόν τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν να κατανοούν την διαφορά ανάμεσα στην συμβολική διάσταση από αυτή της πραγματικότητας γύρω τους και αρχίζουν να εξοικειώνονται με σπουδές έννοιες και να τις εφαρμόζουν στη ζωή τους.

 

 

 

Μια πολύ σημαντική διάσταση είναι πως μέσα από μία ιστορία τα παιδιά μπορούν να καθησυχαστούν και να ανακουφιστούν για κάθε ανησυχία τους και αυτό γίνεται μέσα από τις ταύτισης που μπορεί να κάνει το παιδί με τους ήρωες και τους χαρακτήρες του βιβλίου.

 

Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν καλύτερα αλλά και να διαχειρίζονται σε ένα επίπεδο τις σκέψεις και τα συναισθήματά που μπορεί να τα απασχολούν.

 

Άρα ένα παραμύθι είναι σημαντικό και “ωφέλιμο” να υπάρχει στη ζωή των παιδιών για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μέσα από τις σελίδες τους μπορούν να ταξιδεύουν όπου θέλουν!

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω