Είμαι αποφασισμένος/η ότι θέλω να αλλάξω;

Έχουμε μια τάση να κατηγορούμε τους άλλους για ότι συμβαίνει σε εμάς, όμως για ότι έχουμε έως τώρα δεν φταίνε οι άλλοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για ότι μας συμβαίνει είμαστε εμείς, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε καμία αλλαγή στη ζωή μας.

Έχουμε την δύναμη του εαυτού μας και όση δύναμη χρειαζόμαστε, για να κατευθύνουμε μια δύσκολη κατάσταση, έτσι έχουμε και την δύναμη να τα αντιστρέψουμε.

Έτσι λοιπόν ότι πιστεύουμε για εμάς το δημιουργούμε.

Εάν για παράδειγμα πιστεύω ότι είμαι αστείος, αυτό που θα κάνω είναι θα λέω αστεία. Θα το προσπαθήσω και εάν δεν γελάσει κανείς θα συνεχίσω να προσπαθώ μέχρι να το επιβεβαιώσω, μέχρι δηλαδή κάποιος να γελάσει. Έτσι όσες φορές επιδιώκω αυτό που πιστεύω για εμένα, έτσι το δημιουργώ και το περνάω και στον άλλον και το κάνω πραγματικότητα.

 

Η δύναμη του μυαλού είναι πολύ πιο δυνατή από τη χημεία. Το μυαλό δεν καταλαβαίνει διαφορά σε μια έντονη σκέψη με συναίσθημα και στην πραγματικότητα.

Έτσι δημιουργούνται αυτά τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε, με την σκέψη μας. Όταν πιστεύουμε για παράδειγμα ότι ποτέ δεν τα καταφέρνω και ότι είμαι ανεύθυνος, το δημιουργώ, όσες πιο πολλές φορές το σκέφτομαι, διότι το μυαλό δεν μπορεί να διαχωρίσει την πραγματικότητα από την υπερβολική σκέψη.

 

 

 

Όταν λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουμε πετυχημένοι στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας, αυτό θα κάνουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξει αυτό; 

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να πούμε ποιές είναι οι αρνητικές μας σκέψεις, τι είναι αυτό που πιστεύουμε και το προκαλούμε;

Για παράδειγμα «δεν είμαι ικανός, δεν μπορώ να βρω έναν σύντροφο, δεν πρόκειται να βάλω χρήματα, δεν είμαι δυνατός, είμαι αναβλητικός, αφήνω συνεχώς ευκαιρίες να χάνονται».

 

Και στη συνέχεια να ορίσω γιατί ακριβώς το πιστεύω αυτό, δηλαδή, γιατί το φοβάμαι, “γιατί πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω”.

Ας κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μας και αμέσως μετά από αυτό που μας φοβίζει να σκεφτούμε1-2 περιπτώσεις που μας έχει συμβεί στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα εάν ο φόβος μου είναι ότι δεν θα πετύχω σε κάτι, μπορώ στη συνέχεια να σκεφτώ κάποιες στιγμές που δεν τα κατάφερα και αυτό επιβεβαιώνει την σκέψη μου.

Αυτό που πρέπει όμως να σκεφτώ αμέσως μετά είναι πόσες άλλες φορές τα κατάφερα; Πόσες άλλες φορές πέτυχα τον στόχο μου.

 

Τέλος, να αναρωτηθώ όλα αυτά τα χρόνια τι είναι αυτό που ισχύει ότι δεν τα καταφέρνω ή ότι μπορεί κάποιες στιγμές να μην τα κατάφερα, όμως όλες τις άλλες στιγμές σε όσα αυτά τα χρόνια τα έχω καταφέρει.

Μπορώ να πιστέψω και τα δύο και αν θεωρήσω σωστά και τα δύο στη ζωή μου.

 

Η αρχική περίπτωση πως, ότι δεν τα καταφέρνω δεν με έχει βοηθήσει, με έχει κάνει να πιστεύω ότι δεν μπορώ να πετύχω και έτσι να αποφεύγω ακόμη και την προσπάθεια και αυτό μου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και με φέρνει σε μια άσχημη κατάσταση.

Η άλλη περίπτωση όμως, ότι παρότι μερικές φορές δεν τα έχω καταφέρει ,όλες τις υπόλοιπες τα κατάφερα και αυτές είναι πολύ περισσότερες, η σκέψη αυτή θα με βοηθήσει να πάω παρακάτω, να συνεχίσω να προσπαθώ και να πετύχω και άλλους στόχους. Αφού τα έχω καταφέρει τόσες φορές, μπορώ ξανά.

Εγώ αποφασίζω που θα εστιάσω και σε ποια σκέψη μου θα δώσω δύναμη, ώστε να γίνει πράξη. Άλλωστε, τώρα ξέρουμε πως ότι σκεφτόμαστε συνέχεια, το μυαλό μας το παίρνει ως πραγματικότητα και αυτό δημιουργούμε. Το τι θα κάνουμε όμως εμείς πραγματικότητα είναι στο χέρι μας.

Εάν δεν αποφασίσω εγώ ότι θα πετύχω, δεν θα πετύχω !

 

Βάλτε λοιπόν νέους στόχους, εξασκήστε την σκέψη σας στις θετικές πλευρές των γεγονότων στη ζωή σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές.

Για να φτάσετε εδώ που έχετε φτάσει σημαίνει πως έχετε πολύ περισσότερες θετικές στιγμές στη ζωή σας από όσες πιστεύεται.

Σε κάθε αρνητική σκέψη από εδώ και περά σκεφτείτε κατά πόσο μπορεί να ισχύει, πόσες φορές το έχει βιώσει αυτό να συμβαίνει και πόσες όχι.

Τελικά τι είναι πιο σημαντικό;

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω