Η δυσκολία δέσμευσης και το φαινόμενο “ghosting”

Στην εποχή μας, με τις πιέσεις που δεχόμαστε από παντού και μια διαρκής ανασφάλεια που επικρατεί σε κάθε επίπεδο, πολλοί οδηγούνται στην ανάγκη από συνεχή επιβεβαίωση

 

Μερικά σημάδια ενός συντρόφου που πρέπει να σκεφτούμε δεύτερη φορά.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν κάποιος δεν είναι διατεθημένος να εστιάσει στην προσωπική του ζωή και σε μια σχέση, είναι όταν δίνει μεγάλη σημασία σε άλλα προσωπικά του χαρακτηριστικά όπως, την καριέρα του, την απόκτηση υλικών αγαθών, και δεν διαθέτει χρόνο για κάτι άλλο. Άρα σε έναν σύντροφο που δεν ενδιαφέρετε για οτιδήποτε έξω από εκείνον, ο εύκολος δρόμος θα είναι να επιλέξει την “απόσταση”.

Επιπλέον, άτομα που δυσκολεύονται ως προς τις προσωπικές τους σχέσεις και να μείνουν σε αυτές, επιλέγουν με βάση κάποια συγκεκριμένα στερεότυπα που κυριαρχούν, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο «σωστός τύπος συντρόφου». Τελικά, μπορεί αυτό που στα «κουτάκια» φαίνεται «σωστό» να μην μας καλύπτει συναισθηματικά και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.

Μια ακόμη περίπτωση που είναι σημαντικό να σκεφτούμε, είναι άτομα τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους. Έτσι ασχολούμενοι τόσο με τον εαυτό τους, τις προσωπικές τους κατακτήσεις και ανάγκες, δεν έχουν «χώρο» στη ζωή τους για οποιονδήποτε άλλο.

Κάτι σημαντικό να σκεφτούμε όλοι, είναι πως γενικότερα έχουμε μάθει να είμαστε πρακτικοί αλλά δεν έχουμε γνώση για το συναίσθημά μας. Θεωρούμε αδυναμία να ερωτευτούμε, να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να «αισθανθεί» και να είμαστε ευάλωτοι, να ζητήσουμε συγγνώμη, να κλάψουμε, να πούμε ότι κάναμε λάθος, αλλά δύναμη το να αδιαφορούμε, να παίρνουμε αποστάσεις ή να εξαφανιζόμαστε.

Έτσι πολλοί επιλέγουν εφήμερες καταστάσεις, όπου μπορεί να πιστεύουν οτι μέσα από αυτές είναι ασφαλείς, όμως ουσιαστικά βιώνουν μεγάλη ΜΟΝΑΞΙΑ ακόμη και μέσα από τόσες διαφορετικές επαφές, μιας και αυτές δεν έχουν ουσία και βάθος

 

Λόγοι που μπορεί εξαφανιστεί κάποιος μετά από μια νέα γνωριμία.

Η απεριόριστη ελευθερία που υπάρχει γύρω μας, οδηγεί σε πολύ γρήγορη εναλλαγή συντρόφων για άτομα ιδιαίτερα ανασφαλή, που ουσιαστικά είναι αποκομμένοι από το συναίσθημά τους.

Αρκεί να σκεφτούμε για ένα άτομο που λειτουργεί έτσι πως, είναι πιο εύκολο να αλλάζει συντρόφους από το να μείνει και να δουλέψει μια σχέση.

Το πιο σημαντικό είναι πως άτομα που επιλέγουν μια τέτοια στάση, εξαφανίζονται γιατί δεν αντέχουν να πάρουν την ευθύνη, είτε να μείνουν και να προσπαθήσουν, είτε να εκφράσουν την θέση τους στο να φύγουν. Αυτό δείχνει πως αυτό το άτομο δεν έχει ωριμάσει συναισθηματικά και δεν ξέρει να αναλαμβάνει ευθύνες.

Με την επιλογή αυτή, ουσιαστικά ακυρώνουν και τον ίδιο τους τον εαυτό όταν δεν μπορούν καν να εκφράσουν την θέση τους

Τέλος, αντίστοιχες συμπεριφορές, πολύ συχνά προέρχονται από τα βιώματα στη ζωή μας. Όπως, μια συναισθηματική απόσταση με την οικογένεια, που οδηγεί σε δυσκολία εμπιστοσύνης προς ένα πρόσωπο.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω