Η επιρροή των social media στον ψυχισμό μας

Τα social media πλέον υπάρχουν καθημερινά στη ζωή μας, με πολλούς καθημερινούς χρήστες. Πράγματι είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός που όλα τα μέσα, έχουν μπει στη ζωή μας και αυτό έχει σημαντική επιρροή στη ζωή μας.

Πλέον, ο καθένας μας αποτυπώνει κομμάτια της ζωής του μέσω αυτών, με τον καθένα να προσπαθεί να τα αξιοποιήσει όπως εκείνος αισθάνεται.

 

 

Τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο των social media

 

  • Η ωραία εικόνα:

Ο καθένας έχει την ανάγκη να βελτιώσει την εικόνα του και να πρoσπαθήσει να εκθέσει την καλύτερη εκδοχή του. Πρόκειτε για μια έμφυτη και πρωταρχική ανάγκη του κάθε ανθρώπου που με την έντονη εμφάνιση των social media, την αξιοποιεί προωθώντας μια νέα εικόνα του εκεί.

 

  • Μοναξιά:

Σε άτομα που αισθάνονται μεγαλύτερη μοναξιά, η χρήση αυτών των μέσων βοηθά θετικά, καθώς δεν χρειάζεται να εκθέτουν τον εαυτό τους, ενώ μένουν προστατευμένοι πίσω από μία οθόνη.

 

  • Πόσο εύκολα μπορούμε να πέσουμε σε σύγκριση:

Η ανάγκη για ταύτιση και σύγκριση μέσα από τον κυβερνοχώρο, πολλαπλασιάζεται καθώς όλοι βλέπουμε «την πιο ωραία εικόνα» και εκδοχή του καθένα. Όμως, αυτό πολλές φορές που φαίνεται πως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό δυσκολεύει όλους, καθώς και οι χρήστες δεν εμφανίζουν την πραγματική τους εικόνα, γιατί αυτό θα σηματοδοτούσε μια «κοινωνική ήττα». Ενώ οι χρήστες κρίνουν από την συμπεριφορά που έχουν ως «εικόνα», δημιουργείτε μια αίσθηση σύγκρισης και σκέψεις πως η ζωή των άλλων είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας.

 

Να θυμάστε κανείς δεν κοινοποιεί τις δυσκολίες ή τις δυσάρεστες στιγμές του, αλλά τις πιο φωτεινές.

 

Γ αυτό σκεφτείτε τι έχετε στην «αληθινή» ζωή, απολαύστε χρόνο με τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους. Επενδύστε χρόνο αντιμέτωποι με τον «έξω κόσμο» και προσπαθήστε όσο μπορείτε να απομακρύνεστε από την άσκοπη χρήση των μέσων δικτύωσης.

Όταν σταδιακά διαπιστώσετε πως η συνεχής χρήση των μέσων δικτύωσης καλύπτουν συναισθηματικά κάποιο κενό, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσετε το κουμπί και να βγείτε «εκτός λειτουργίας».

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω