Η σημασία της ζωγραφικής στη ζωή των παιδιών

Ένα χαρτί με χρώματα, σχήματα και εικόνες έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που απλά απεικονίζει.

Η ζωγραφική, αποτελεί τον πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος, ώστε τα παιδιά να εκφραστούν και να αποτυπώσουν κομμάτια των σκέψεων και των συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα τους.

 

Για τα παιδιά είναι μία ευχάριστη συνήθως ενασχόληση την οποία βρίσκουν πολύ δημιουργική και παραγωγική.

 

Μέσα από την ζωγραφική τα παιδιά, αναπτύσσουν σημαντικές ικανότητες όπως την εξωτερίκευση και έκφραση των συναισθημάτων τους, αλλά και την ανάγκη για χαλάρωση και απόλαυση!

 

 

Μια ζωγραφιά εκτός του ότι μπορεί να αποτυπώνει πολλά κομμάτια από ψυχικό κόσμο των παιδιών, για έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι και εργαλείο για την ανίχνευση διαφόρων καταστάσεων που αφορούν το παιδί.

 

Είναι σπουδαίο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σχεδιάζουν, να ζωγραφίζουν και να φαντάζονται ελεύθερα γιατί σε ένα βαθμό είναι αναγκαίο για την ψυχική και συναισθηματική τους ωρίμανση.

 

 

Επιπλέον, τα σχέδια και οι ερμηνείες που δίνουν τα παιδιά για αυτά μπορεί να δηλώνουν πολλά περισσότερα γι’ αυτό που λέμε ψυχολογική σκέψη των παιδιών. Συγκεκριμένα μας βοηθούν να κατανοήσουμε μέρος από τον κόσμο του παιδιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε αυτή την προσπάθεια.

Ανάλογα με την ηλικία παιδιού οι ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικές, όμως μπορεί η ζωγραφική να υπάρχει στη ζωή τους καθώς είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας.

 

 

Η ζωγραφική σε κάθε ηλικιακό στάδιο:

2-4 ετών

Σ’ αυτήν ηλικία έχουμε τις λεγόμενες μουτζούρες όπου τα παιδιά με κινήσεις συνεχόμενες μπορεί να αποτυπώσουν γραμμές ή και σχήματα.

Τότε τα παιδιά προσπαθούν μέσα από αυτές τις γραμμές να αποτυπώσουν κάτι που θα έχει για εκείνα νόημα και να αρχίσουν να φαντάζονται.

 

4-9 ετών

Τα παιδιά έχουν κατακτήσει καλύτερα τα σύμβολα και δοκιμάζουν περισσότερα πάνω σε αυτά. Μπορεί να συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα σχήματα ή χρώματα και να προσπαθούν να πειραματιστούν με αυτά.

 

9-12 ετών

Σ’ αυτή την ηλικιακή περίοδο διακρίνουμε πιο καθαρά αυτό που θέλει το παιδί να αποτυπώσει σε ένα χαρτί και τα παιδιά εκφράζονται γ’ αυτά που σχεδιάζουν. Είναι η περίοδος που σταδιακά ξεκινούν και την αυτοκριτική σε σχέση με το αποτέλεσμα.

 

12-17 ετών

Πλέον τα σχέδια έχουν “χαρακτήρες, προσωπικότητα και φωνή”, εκφράζουν σχέσεις ή συναισθήματα πιο έντονα, ενώ είναι η περίοδος που κάποια παιδιά προτιμούν να έχουν την ζωγραφική στη ζωή τους, ενώ κάποια άλλα όχι.

 

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω