Η ψυχική υγεία, χρειάζεται να είναι προτεραιότητα!

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα,

είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ψυχική μας υγεία χρειάζεται να πρέπει να είναι προτεραιότητά μας όπως και η σωματική μας υγεία.

Καθημερινά δεχόμαστε τόσες επιρροές από το περιβάλλον μας, απαιτήσεις, προσδοκίες, ευθύνες, άγχος και πολλά ακόμη συναισθήματα που ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας επηρεάζουν.

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε ένα ψυχολόγο για να ζητήσει βοήθεια για κάτι που τον απασχολεί ή ακόμη και για να ανακαλύψει τον εαυτό του. Αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο γιατί αν αναρωτηθούμε όλοι πόσο ευάλωτη είναι η ψυχική μας υγεία και πόσο κλονίζεται καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί και θα δίναμε πολύ πιο μεγάλη σημασία σε αυτή.

 

Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά όλα τα συναισθήματα, όσο κι αν διαφέρουμε μεταξύ μας.

Η ένταση με την οποία βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα, σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία μας σαν άνθρωποι, τους ρόλους που έχουμε στη ζωή μας αλλά και τα γεγονότα και τις καταστάσεις στην καθημερινότητά μας που έρχονται, μας επιβαρύνουν και διαταράσσουν την ψυχική μας υγεία.

Όλοι βιώνουμε καθημερινά πίεση, άγχος, θυμό και όταν μας πιέζει η καθημερινότητά μας, όλα αυτά τα συναισθήματά μας κατακλύζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητά μας, η συμπεριφορά μας μέσα σε αυτή, η προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις και συναισθήματά και οδηγούμαστε στο να καταπονούμε τον εαυτό μας.

Πολλές φορές το ίδιο μας το σώμα προσπαθεί να μας έκφραση ότι συμβαίνει μέσα μας και εμφανίζονται κατά καιρούς κάποια συμπτώματα, όπως ταχυκαρδίες, πονοκέφαλος, ένταση, μείωση της διάθεσης και πολλά ακόμη συμπτώματα.

 

Πολλοί σκέφτονται πως ίσως για πολλά προβλήματα να μην υπάρχει λύση, ή απλώς να μην την έχουν ανακαλύψει ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει να αλλάξουμε οπτική γωνία, να μετακινηθούμε από την θέση μας, να δούμε διαφορετικά τον εαυτό μας αλλά και όλες τις πλευρές της ζωής μας και με αυτό τον τρόπο θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε με τελείως διαφορετικό τρόπο τον ίδιο μας τον εαυτό, τις σχέσεις μας και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ζωή μας είναι να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα γι’ αυτό ζητήστε βοήθεια, δεν είναι ντροπή ούτε αδυναμία, αλλά δύναμη!

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω