Κατά πόσο επηρεάζει η χρήση κινητών, tablet και ηλεκτρονικών παιχνιδιών τα παιδιά;

Στην εποχή μας η χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων είναι κομμάτι της ζωής μας και σε πολλές καταστάσεις ακόμη και απαραίτητη για την εργασία, το διάβασμα και τη μελέτη σε κάθε αντικείμενο. Επίσης, λειτουργεί ως ένα σημαντικό βοήθημα για πολλές ασχολίες και δραστηριότητες, όπως είναι τα διαδραστικά παιχνίδια, η γυμναστική, ακόμα και η επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Ο χρόνος χρήσης στην οθόνη για τα παιδιά, χρειάζεται να είναι ανάλογη με την ηλικία τους. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά χρειάζονται και ζητάνε περισσότερο χρόνο.

 

 

 

Επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιπλέον χρήση στην οθόνη:

  • Σωματικά Συμπτώματα: οι πολλές ώρες χρήσης ή ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές φέρνουν διάφορες επιπτώσεις σωματικά στην υγεία του κάθε παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην σπονδηλική στήλη, πόνοι στο κεφάλι, στον αυχένα ή την πλάτη. Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, κάτι που επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες.
  • Διαταραχή στον ύπνο: Φαίνεται πως όταν τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες, εμφανίζουν δυσκολία στον ύπνο. Συγκεκριμένα, θα κοιμούνται πιο αργά ή δεν θα μπορούν να κοιμηθούν έυκολα. Αυτό μπορεί να προκαλλείται από έντονο άγχος ή αγωνία που προκύπτει από το τι ασχολείται το κάθε παιδί.
  • Δυσκολίες στην επίδοση του σχολείο: Επειδή η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων αυξάνεται σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που εμφανίζεται δυσκολία είναι στις σχολικές επιδόσεις. Αυτό προκύπτει καθώς τα παιδιά δεν έχουν υπομονή ή διάθεση και συγκεκριμένα εμφανίζονται δυσκολίες στην συγκέντρωση και την οριοθέτηση.
  • Επιρροή στη διάθεση: Τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους, επηρεάζονται από το περιβάλλον, τις εμπειρίες και τις εικόνες που υπάρχουν γύρω τους. Ακόμη και όσα παιχνίδια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρακολουθούν τα παιδιά, μπορεί να τα επηρεάσει στη διάθεσή τους. Άρα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη διάθεση, εντάσεις, άγχος, ακόμη και σημεία κατάθλιψης.

 

Χρήση ανα ηλικία:

  • Οι ώρες χρήσης στην οθόνη, πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα πριν απο τα 6 έτη, τα παιδιά είναι ιδανικό να μην ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ενώ από τα 6 έτη ο ιδανικός χρόνος χρήσης είναι 2 ώρες μπροστά από την οθόνη και εξελικτικά μέχρι τα 12 έτη μπορεί να φτάσει ο χρόνος χρήσης στις 6 ώρες μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
  • Είναι σημαντικό να θέσετε όρια για τη χρήση στις ηλεκτρονικές συσκευές και συγκεκριμένα να είναι προσυμφωνημένα με τα παιδιά σας. Ενώ, η οποιαδήποτε ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές χρειάζεται να έρχεται όταν τα παιδιά θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.
  • Αυτό που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς είναι να μην υποκαθιστά η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων τις φυσικές δραστηριότητες και ασχολίες των παιδιών στην καθημερινότητα. Δηλαδή τα παιδιά να μπορούν να ακολουθούν το πρόγραμμά τους χωρίς επιπτώσεις ή να μειώνουν κάποια από τις ασχολίες ή τα ενδιαφέροντά τους.
  • Πολύ σημαντικό είναι οι ίδιοι οι γονείς να μιλάνε και να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, να τους εξηγήσουν γιατί τους προτείνουν αυτή τη χρήση και γιατί επίσης είναι σημαντικό για τα ίδια. Κάντε έναν διάλογο μαζί τους και επιτρέψτε τους να σας ρωτήσουν και να συζητήσετε για κάθε ερώτησή τους.
  • Τέλος, δώστε εσείς ένα κατάλληλο πρότυπο και παράδειγμα στα παιδιά σας. Εφαρμόστε έναν υγιή τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, ασχοληθείτε με διαφορετικές δραστηριότητες και δώστε εσείς το κατάλληλο παράδειγμα μέσω της δικής σας στάσης και συμπεριφοράς για να ακολουθήσει το παιδί σας.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω