Έπειτα από ένα καταστροφικό γεγονός, το οποίο προκαλλεί πολλές απώλειες και θλίψη περιμένουμε έντονα και δύσκολα συναισθήματα από μικρούς και μεγάλους.
Κάποιες φυσιολογικές αντιδράσεις του παιδιού είναι να αισθάνεται ανασφάλεια, να νιώθει φόβο όταν απομακρύνεται από κάποιον οικείο του, να αναβιώνει στιγμές και συναισθήματα από το καταστροφικό γεγονός, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, να νιώθει έντονα συναισθήματα θλίψης και φόβου, να έχει μειωμένη διάθεση, κάποιες σωματικές ενοχλήσεις αλλά και δυσκολία στον ύπνο.
Τι χρειάζεται ένα παιδί μετά από ένα τέτοιο γεγονός.
Αρχικά να νιώσει ασφάλεια, να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά μου, να του δώσουμε χώρο και χρόνο να εκφραστεί εκείνο όταν νιώσει την ανάγκη, να μην το πιέσουμε για να συζητήσουμε κάτι σχετικό, να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε στις συνήθειές του ξανά.
Προσπαθούμε να περιορίσουμε την έκθση του πιδιού σε σχετικές συζητήσεις ή ειδήσεις,ενθαρρύνουμε το παιδί μας να ασχολείτε με δραστηριότητες που το ευχαριστούν, ακούμε το συναίσθημά του και δεν το παραγκωνίζουμε.
Τι να προσέξουμε
Ο πρώτος ένας μήνας έιναι αρκετά δύσκολος και το παιδί θα είναι αρκετά ευάλλωτο, πρέπει νατου δώσουμε τον χρόνο αυτό.
Έαν έπειτα σε μεγάλο βαθμό συγκινείτε, φέρνει δυσάρεστες σκέψεις και αναμνήσεις, δυσκολέυεται στην καθημερινότητά του, έχει άγχος τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό άμεσα.
Τέλος, είναι σημαντικό να υποστηρίζετε το παιδί ψυχολογικά μακροπρόθεσμα.
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων