Πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποβάλλουν το άγχος για το σχολείο;

Πρώτη μέρα στο σχολείο ή πρώτη φορά στο σχολείο;

Για τα παιδιά είναι το ίδιο έντονο άγχος, διότι δεν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν σε αυτό το νέο τους ξεκίνημα.

Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, αγχωτική και πιεστική για τον καθένα από εμάς, πόσο μάλλον για τα παιδιά που κάθε νέα αρχή γι’ αυτά είναι ένα ακόμη βήμα στον έξω κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μια αγχωτική περίοδος, μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη και δύσκολη για τα παιδιά όταν την βιώνει με τον ίδιο τρόπο και ο γονέας.

 

Είναι σημαντικό οι γονείς να σκέφτεστε μια τέτοια συνθήκη σαν ένα βήμα προς την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού σας, προς την δόμηση του εαυτού του. Αυτά τα νέα μικρά βήματα κρύβουν όλη την ουσία για την ανεξαρτητοποίησή τους και αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι πως εμείς θα τα βοηθήσουμε σ’ αυτό.

Με την έναρξη του σχολείου, σημάνει και η έναρξη για πολλά άλλα σημαντικά θέματα.Το παιδί αρχίζει να έχει υποχρεώσεις και ευθύνες, αρχίζει ένα νέο πρόγραμμα πολλές φορές αρκετά γεμάτο στο οποίο πρέπει να είναι συνεπής απέναντι σε αυτό. Μέσα από ότι φέρνει αυτή η νέα σχολική χρονιά, το παιδί αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να εμπιστεύεται όλο και πιο πολύ τον εαυτό του.

Εσείς αρκεί να είστε υποστηρικτικοί, να ενθαρρύνεται το παιδί σας και κυρίως να χαίρεστε πραγματικά που βοηθάτε το παιδί σας στο δύσκολο αυτό έργο του.

  • Συζητήστε με ενθουσιασμό για το σχολείο και πόσα θετικά θα εμπεριέχει για το παιδί σας (νέοι φίλοι, θα μάθει καινούργια πράγματα, θα παίζει και θα διασκεδάζει παράλληλα).
  • Απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις του παιδιού σας και μιλήστε του για την ρουτίνα που θα έχετε και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε.
  • Σχεδιάστε μια ρουτίνα που θα περιέχει κανόνες και τηρήστε το με συνέπεια από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς:

Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τη δική σας  αγωνία και ανησυχία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περάσει αυτό στα παιδιά σας, διότι θα το δυσκολέψει περισσότερο, μιας και όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται άμεσα στο συναίσθημα που λαμβάνουν από τους γονείς τους.

  • Εμπιστευτείτε το παιδί σας σε αυτό το νέο του ξεκίνημα.
  • Συζητήστε μαζί του για την καθημερινότητά του.
  • Να είστε σε μια επαφή με τους εκπαιδευτικούς, μιας και η καλύτερη συνεργασία φέρνει και καλύτερα αποτελέσματα ως προς την προσαρμογή του παιδιού.
  • Επιβεβαιώστε στο παιδί σας πως θα είστε δίπλα του για ότι χρειαστεί.
  • Κάντε την καθημερινότητά σας πιο διασκεδαστική, για παράδειγμα μέσα από το παιχνίδι ορίστε την καθαριότητα της σχολικής τσάντας ή την τακτοποίηση των βιβλίων.Όταν το παιδί σας ανταποκριθεί σε αυτό, μην ξεχνάτε την επιβράβευση.
  • Είναι σημαντικό να είστε εκεί για τις αγωνίες, τις ανησυχίες και όσα θέλει το παιδί σας να μοιραστεί μαζί σας.
  • Τέλος, να μην ξεχνάτε πως θα ήταν χρήσιμο να μοιραστείτε τυχόν δικές σας αγωνίες, σκέψεις και προβληματισμούς με έναν σύμβουλο- ψυχολόγο, ώστε να τις έχετε “δουλέψει” πρώτα μόνοι σας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αισθάνονται τα πάντα, οπότε αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό και για τα ίδια.

Δυσκολία προσαρμογής για το παιδί στο σχολείο:

Το παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες συνήθως νιώθει δυσφορία και ενόχληση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

 

Ιδιαιτερότητες:

  • Οι δυσκολίες των παιδιών έχουν συχνά προσωρινό χαρακτήρα
  • Υπάρχουν δυσκολίες που αποτελούν αντίδραση απέναντι στο άγχος της καθημερινότητας.
  • Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.
  • Τα παιδιά δυσκολεύονται να περιγράψουν πως ακριβώς αισθάνονται (για παράδειγμα ένα παιδί βιώνει ενοχές για το διαζύγιο των γονιών του, αλλά δεν μπορεί να τις εκφράσει και να ζητήσει βοήθεια για το ίδιο και την οικογένεια του.)

Η συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων είναι ανάλογη με τα βιώματά του περιβάλλοντος τους.

Συμβουλές:

  • Εάν το παιδί μετά τις πρώτες μέρες στο σχολείο δυσκολεύεται, δείξτε επιείκεια. Ίσως χρειάζεται να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του στο σπίτι για να μειωθεί η ανησυχία του όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Δώστε του χρόνο, κάθε νέα αρχή αλλά και κάθε αλλαγή είναι δύσκολες και το κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο προσαρμογής.
  • Αφήστε ένα περιθώριο τουλάχιστον ένα μήνα που να μην πιέζετε το παιδί σας με το πρόγραμμα και να δείξετε κατανόηση στους ρυθμούς του. Εάν έπειτα εντοπίσετε εκνευρισμό, επιθετικότητα, κακή διάθεση και δυσκολία στο παιδί σας, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται και μια γνώμη ειδικού.

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και είναι σημαντικό εσείς οι γονείς, να το εμπιστευτείτε, να το στηρίξετε και να ενισχύσετε την κάθε του προσπάθεια με ενθάρρυνση.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω