Πως μπορείς να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου.

Διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, μας επηρεάζουν σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας και σε βαθμό που πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Άλλες φορές έχουμε κάποια αρνητικά ή δύσκολα συναισθήματα που δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε ή δεν οφείλονται σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που μας δυσκολεύουν ή μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα είναι σημαντικό να αναρρωτηθούμε γ’ αυτά και να κάνουμε κάποια βήματα που ίσως μας βοηθήσουν.

 

Διατήρησε την αισιοδοξία σου.

Πράγματι υπάρχουν πολλοί λόγοι και αρκετά σημαντικοί που μπορεί να σε κάνουν να εστιάζεις στις δυσκολίες και με δυσκολία να βρεις κάτι θετικό, όμως αυτή η προσπάθεια θα σε βοηθήσει σημαντικά.

Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσένα, εστίασε στο να βρεις νέες λύσεις και μην σταματήσεις να προσπαθείς γ’ αυτό.

 

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου.

Όσες και αν είναι οι δυσκολίες γύρω σου ή αυτά που αισθάνεσαι, έχεις σημαντικά δυνατά στοιχεία που πάντοτε σε βοηθούν. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα δεις ή ίσως δεν σου φαίνονται τόσο σημαντικά όσο αισθάνεσαι δυσάρεστα.

Θυμήσου όμως, τι κάνεις καλά; Τι θαυμάζουν οι δικοί σου άνθρωποι σε εσένα; Ποια είναι τα προτερήματα σου;

Εστίασε σε αυτά, άφησε πίσω τις σκέψεις που σε δυσκολεύουν και βρες την δύναμη που έχεις μέσα σου!

 

Η απογοήτευση και οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής, γ’ αυτό αντιμετώπισε ότι σε φοβίζει.

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί πως όλα θα είναι ήρεμα και χωρίς δυσκολίες. Υπάρχουν όσο θετικά όσο και αρνητικά στη ζωή μας, όμως αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι αν βρούμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τις απογοητεύσεις και να εστιάζουμε στο μέλλον.

Η λύση δεν είναι να προσπαθούμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μας φοβίζει και μας δυσκολεύει, αλλά να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε. Μόνο τότε θα το έχουμε ξεπεράσει, διαφορετικά θα υπάρχει διαρκώς με έναν τρόπο στη ζωή μας αυτός ο «φόβος».

 

Αγάπησε και φρόντισε τον εαυτό σου.

Όσο μας δυσκολεύουν πράγματα και δεν βρίσκουμε υγιείς τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε, τόσο αυτά θα υπάρχουν στη ζωή μας. Αυτός είναι ένας τρόπος πολλές φορές να αμφιβάλλουμε και να απογοητευόμαστε με εμάς.

Εάν εστιάσουμε σε όσα μας δυσκολεύουν και σε όσα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να κατηγορούμε τον εαυτό μας γ’ αυτό, αυτό έχει αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο να αλλάξουμε.

Είναι σημαντικό και χρήσιμο να εντοπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν, αλλά και όσα καταφέρνουμε πολύ καλά. Έπειτα μπορούμε να εφαρμόσουμε σε περισσότερες καταστάσεις, στοιχεία που καταφέρνουμε καλύτερα.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιες δυσκολίες να μειωθούν.

Ο τρόπος γ’ αυτό είναι να αποδεχτούμε κάθε πλευρά του εαυτού μας και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα κομμάτια μας, με αγάπη προς εμάς.

Εάν γ’ αυτή τη διαδρομή χρειάζεσαι κάποια βοήθεια, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς κάποιο ψυχολόγο.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω