Πως να διαχειριστούμε τις διαφωνίες με τον σύντροφό μας.

Όλοι γνωρίζουμε πως σε κάθε σχέση οι διαφωνίες και οι εντάσεις δεν μπορούν να λείπουν. Σημαντικό είναι όμως να θυμόμαστε πως διαφέρουν στον βαθμό, την ένταση και τον τρόπο.

Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και φέρνει τις δικές τους απόψεις -σκέψεις και οπτική μέσα στη σχέση και αυτό πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει διαφωνίες.

Όμως, δεν είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό, καθώς σχέσεις που διαρκούν είναι αυτές όπου οι σύντροφοι αλληλοσυμπληρώνονται.

Συνήθως η αιτία καβγάδων και διαφωνιών είναι ότι αισθανόμαστε πληγωμένοι από την συμπεριφορά του συντρόφου μας και οδηγούμαστε εκεί λόγω κακής διαχείρισης, έτσι η ένταση και η διαφωνία κλιμακώνεται λόγω έλλειψης ή και κακής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όταν δηλαδή δεν εκφράζω τι νιώθω, όταν δεν δίνω εξηγούμε στον σύντροφό μας τι συνέβη γύρω από μια συμπεριφορά του που μας ενόχλησε, δεν δίνουμε χώρο να ακούσουμε τον άλλον και να λάβουμε υπόψιν μας το πως νιώθει, τότε ο τσακωμός δεν θα αργήσει να έρθει

 

Η αποκωδικοποίηση ενός τσακωμού:

Φαινομενικά μια ένταση μπορεί να ξεκινήσει για παράδειγμα, γιατί ο σύντροφός σας δεν σας κάλεσε ενώ σας είχε πει πως θα σας καλέσει, ή γιατί άλλαξε το κανάλι της τηλεόρασης.

Τι κρύβετε όμως πίσω από αυτό; Και γιατί μπορεί να μας ενοχλήσει;

Συνήθως πίσω από μια συμπεριφορά που μας κάνει να αντιδράμε, ο πραγματικός λόγος που μπορεί να μας πληγώσει είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε με αυτό πως ο σύντροφός μας εκείνη τη στιγμή δεν μας σέβεται ή δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

Αυτό όμως, είναι μια προσωπική επεξεργασία του καθένα που ο σύντροφός μας μπορεί να μην αντιλαμβάνεται διότι σκέφτεται διαφορετικά γύρω από μια συμπεριφορά.

 

Τρόποι διαχείρισης:

  1. Αρχικά είναι σημαντικό ό,τι σας ενοχλεί να το μοιράζεστε με τον σύντροφό σας. Με το να προσπερνάτε ή να κρύβετε κάτω από το «χαλί» ότι σας ενοχλεί, δεν φεύγει ούτε λύνετε το πρόβλημα, αλλά μένει εκεί και σας επηρεάζει έμμεσα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσα να επηρεάζεται η διάθεσή σας και συχνά να έχετε διάφορες εντάσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς σας.
  2. Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας πως εφόσον σας ενδιαφέρει αυτή η σχέση, ο στόχος σας είναι να βρεθεί μια λύση στην διαφωνία σας με μια συζήτηση από κοινού. Τι σημαίνει αυτό; Είναι σημαντικό να ακουστούν και οι 2 σύντροφοι, να εκφράσουν την άποψή τους αλλά και το τι νιώθουν και να βρεθεί από κοινού μια λύση.
  3. Κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει στις εντάσεις είναι έντονα λόγια ή και προσβλητικά προς τον σύντροφό σας. Παρά τις διαφωνίες σας, είναι σημαντικό για την ποιότητα και την διάρκεια της σχέσης σας να μην εκλείπει ο σεβασμός και να μην ξεπερνάτε κάποια όρια. Άλλωστε δεν έχει νόημα να είστε με έναν άνθρωπο που «υποτιμάτε» είτε σας «υποτιμά», λεκτικά αλλά και με την συμπεριφορά του. Οπότε είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν αλληλοσεβασμό ακόμη και σε δύσκολες στιγμές μεταξύ σας, αλλά και να τον δείχνετε ακούγοντας με σεβασμό την άποψη του συντρόφου σας, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε, με στόχο να τον καταλάβετε.
  4. Ακόμη και αν μια ένταση έχει προέλθει από τον έναν, για να λυθεί και να είστε καλά μέσα στη σχέση, η λύση πρέπει να έρθει και από τους δυο. Όταν προσπαθεί μόνο ο ένας, είτε να καταλάβει, είτε να υποχωρήσει, είτε να λήξει μια διαφωνία, αυτό δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Το ζευγάρι πρέπει να λειτουργεί σαν ομάδα και μόνο έτσι θα πάει παρακάτω, οπότε, αφήστε τους εγωισμούς και σκέψεις όπως “φταίω- φταις” ή “τι κάνω εγώ -τι κάνεις εσύ”. Δεν έχει μια τέτοια οπτική μέλλον για το ζευγάρι.
  5. Εκτός από το να καταλάβει ο ένας τον άλλον για το πως ένιωσε σχετικά με μια συμπεριφορά, είναι σημαντικό και οι 2 εξίσου να παραδεχτούν και να κατανοήσουν το δικό τους προσωπικό κομμάτι γ’ αυτή την ένταση. Δηλαδή μια δική τους λάθος συμπεριφορά ή μια δική τους λάθος αντίδραση, αλλά να το μοιραστούν και με τον σύντροφό τους. Αυτό είναι κάτι που στην πάροδο του χρόνου θα έχει ευεργητικές ιδιότητες στη σχέση σας.
  6. Να μην ξεχνάτε σε όλη τη διάρκεια της σχέσης σας, όχι μόνο σε μια διαφωνία, να ακούτε ο ένας τον άλλον να συμμερίζεστε τις ανάγκες του άλλου αλλά και να επικοινωνείτε με ήρεμο τρόπο αυτό που νιώθετε και αυτό που θα θέλατε από τον άλλο με έναν τρόπο χωρίς να κατηγορείτε, αλλά εξηγώντας γιατί αυτό είναι σημαντικό για εσάς.
  7. Τέλος, για να αποφεύγονται οι εντάσεις είναι σημαντικό αρχικά να μην αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να σας επηρεάζουν όπως οικονομικοί λόγοι, συγγενείς, απόψεις τρίτων. Μην ξεχνάτε στη σχέση σας πως είστε 2 και αυτή είναι η ομάδα σας. Γ’ αυτό είναι σημαντικό οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας να μην επιτρέπεται να μπει ανάμεσά σας, θέτοντας κάποια όρια που θα συζητήσετε από κοινού.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω