Πως να διαχειριστούμε τις δυσκολίες του παιδιού στον ύπνο;

Ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τις μανούλες είναι τι γίνεται με τον ύπνο των παιδιών.

Γιατί ξυπνάει το βράδυ αναστατωμένο; Τι συμβαίνει; Πως να το διαχειριστώ; Γιατί ξεκίνησε ξαφνικά να αναστατώνεται στον ύπνο του;

Αρχικά είναι σημαντικό οι μανούλες να παραμένουν ψύχραιμες και να μην πανικοβάλλεστε, γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει το παιδί σας την έντασή σας και να μην καταφέρετε να είστε το ίδιο βοηθητικοί σε εκείνη τη συνθήκη.

 

Μέχρι πότε μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι μας;

Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως εως 6 και μηνών είναι λογικό το βρέφος να είναι μαζί μας. Αυτοί οι μήνες είναι οι πιο σημαντικοί για να αισθανθεί ασφάλεια μέσα του.

Όταν νιώθει κοντά την μαμά και εκείνη ανταποκρίνεται άμεσα το μωρό της, σιγα σιγά θα νιώθει πιο ήρεμο και σταδιακά θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια για να μείνει και μόνο του.

Έπειτα το παιδί περνάει σε νέα στάδια ανάπτυξης που είναι σημαντικό για την εξέλιξή του να προχωρήσει και σιγά σιγά αποστασιοποιείται κάπως από την μητέρα του.

Μέχρι και τον πρώτο χρόνο η σταδιακή απεξάρτηση από την μαμά και ε΄ναι πολύ σημαντική για την αυτονόμισή του. Βέβαια, θα υπάρξουν φορές σε αυτούς τους μήνες που μπορεί να ξυπνήσει ανήσυχο το βράδυ και τότε, μπορούμε να το κρατήσουμε μαζί μας εφόσον το ζητά και το διεκδικεί. Έτσι μας δείχνει πως το έχει ανάγκη.

 

Προσοχή όμως, μην γίνει αυτό συστηματικά!

 

2-4ετών: αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική, καθώς το μωρό μας δομεί μια συναισθηματική αυτονομία. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να αισθανθεί και να βιώσει μια ενθάρρυνση από τους γονείς και ειδικά από την μαμά, στο να είναι περισσότερο μόνο του.

4-6 ετών: σε αυτή την ηλικιακή φάση, αρχίζουν τα παιδιά να έχουν πιο έντονες σκέψεις και φοβίες, λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων που έχουν γύρω τους και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν σε κάτι που τα ενοχλεί. Οπότε, σε αυτή την περίοδο ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες δυσκολίες στον ύπνο

 

Τι συμβαίνει πίσω από το βραδινό ξύπνημα;

Οι κύριοι λόγοι που το παιδί ξυπνάει το βράδυ στον ύπνο του:

  • Είναι μια συμπεριφορά που κυρίως υποδηλώνει άγχος (από την καθημερινότητα, από κάτι που άκουσε ή είδε, κάτι που το ενόχλησε)
  • δεν αισθάνεται ασφάλεια και με αυτό εννοούμε πως μπορεί οι γονείς να λείπουν αρκετά και εκείνο να αισθάνεται ότι και το βράδυ μπορεί να μην είναι εκεί
  • συντονίζονται με το συναίσθημα του γονιού. Πολλές φορές τα παιδιά μας μπορεί να «αντιδράσουν» σε μια δική μας κακή ημέρα ή ένταση που είχαμε για οποιοδήποτε λόγω και αυτό να επηρεάσει τον ύπνο του.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • να το καθησυχάσουμε, να του δώσουμε λίγο χρόνο, να ηρεμήσει, ενδεχομένως να συζητήσουμε λίγο μαζί του γιατί είναι αναστατωμένο, να του δώσουμε δηλαδή το περιθώριο να νιώσει καλά και έπειτα να πάει στο κρεβάτι του.
  • είναι πολύ βοηθητικό να έχουμε ορίσει συγκεκριμένο χώρο που το παιδί μας θα κοιμάται, αλλά και συγκεκριμένη ώρα όσο γίνεται.
  • σημαντικό πολύ είναι να ακολουθούμε μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα πρίν από τον ύπνο που θα το προετοιμάζουμε, αλλά ταυτόχρονα θα του δίνουμε τον χρόνο να χαλαρώσει.

Το σημαντικό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας, σε κάθε ηλικία να νιώσει ήρεμο και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό θα επιτευχθεί με το να δώσουμε λίγο χρόνο να ηρεμήσει όταν θα ξυπνήσει με την ένταση και την επόμενη ημέρα ενδεχομένως να κάνουμε μια συζήτηση για το τι το ενόχλησε.

Όταν όμως επιτρέπουμε να κοιμάται το παιδί μαζί μας, έτσι και δεν ακούμε ουσιαστικά τι το ενοχλεί, αλλά δεν του δίνουμε και την δυνατότητα να το επεξεργαστεί και να το διαχειριστεί.

Σε βάθος χρόνο θα αποδυναμώνετε η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μη μπορώντας να διαχειριστεί κάτι που το απασχολεί. Και η αιτία που θα το αναστατώνει θα μένει εκεί.

Έτσι όσο κουραστικό και δύσκολο και να είναι, χρειάζεται οι μανούλες να δώσετε κάποια βράδια χρόνο, ώστε να ηρεμήσει το παιδί μέχρι να καταφέρει να ξανά πάει στο κρεβατάκι του και αυτό να γίνει μια σταθερή αντιμετώπιση.

Σημαντικό!

Όποια και αν είναι η ηλικία του παιδιού έχει σημασία να βρούμε την πήγη άγχους. Τι είναι δηλαδή αυτό που το αναστατώνει και το ενοχλεί, έτσι ώστε να καταφέρουμε να το βοηθήσουμε να το διαχειριστεί αποτελεσματικά!

Έπειτα ο τρόπος διαχείρισης προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και την δυσκολία που μπορεί να εμφανίσει το κάθε παιδί.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω