Ο θυμός, όπως και όλα τα συναισθήματα υπάρχουν εξίσου στις ζωές όλων μας, έτσι και στα παιδιά.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν εκφράσουν τον θυμό τους, αλλά για να είναι πιο λειτουργικό αυτό χρειάζεται να γίνει με οδηγίες από τους γονείς, για το ποιος είναι ένας αποδεκτός και ένας μη αποδεκτός τρόπος γ’ αυτό.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
- Βοηθήστε το παιδί σας να βρει και άλλους τρόπους να εκφραστεί, πείτε του πως όλοι νιώθουμε πολλές φορές στη ζωή μας έτσι, είναι λογικό και να θέλει να κλάψει, και να νιώθει άσχημα για κάποιον φίλο του, και να ζηλεύει κλπ
- Βοηθήστε το να καταλάβει την γκάμα των συναισθημάτων και να εκφραστεί και με εναλλακτικούς τρόπους.
- Παραμείνετε ήρεμοι, δείξτε τους το παράδειγμα που θα τους βοηθήσει να υιοθετήσουν, διαφορετικά θα μάθουν να αντιδρούν όπως και εσείς.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη. Τα παιδιά που αισθάνονται άνετα με τα συναισθήματα τους χειρίζονται το θυμό τους πιο εποικοδομητικά. Κάντε τα παιδιά σας να αισθάνονται ασφάλεια και ενθαρρύνετέ τα να εκφράζουν οποιαδήποτε άβολα συναισθήματα.
- Μην αγνοείτε το παιδί σας, δώστε του την προσοχή και το ενδιαφέρον που εκείνο χρειάζεται και σας ζητά.
- Όταν ένα παιδί νιώθει ότι καλύπτονται οι ανάγκες του δεν θα αναζητήσει την προσοχή την αγάπη και το ενδιαφέρον με κάποιον άλλο έντονο τρόπο
TIPS
- Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράσει τι είναι αυτό που νιώθει
(πχ. Άρα, αυτό σε αναστάτωσε, απογοητεύτηκες που έπρεπε να φύγουμε.)
- Ενθαρρύνετέ το να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του γ’ αυτό που συνέβη
(πχ. Θα ήθελες να είχε συμβεί αυτό; Θα ήταν ωραία να βρούμε τον χρόνο να ξανά έρθουμε;)
- Όταν το παιδί νιώσει ότι το καταλαβαίνουμε, δεν θα έχει ανάγκη να μας πείσει για κάτι άλλο ούτε να επιμείνει.
- Επαινέστε το παιδί σας όταν θα διαχειριστεί την συμπεριφορά του και την έντασή του
Τεχνικές για να προτείνεται να διαχειριστεί τον θυμό του: ζωγραφική, δυνατή μουσική και χορός, κουβέντα με έναν φίλο, βόλτα με το ποδήλατο, κ.λ.π).
Να μην παραβλέψουν οι γονείς το γεγονός ότι οι εκρήξεις θυμού του παιδιού τους μπορεί πραγματικά να οφείλονται σε μια κακομεταχείριση ή μια κακή συμπεριφορά, όπου εκεί ανεξάρτητα από την διαχείριση του συναισθήματος θα ήταν σημαντικό να μιλήσετε και για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.
Να θυμάστε πως όποιο αίσθημα και αν εκφράζει το παιδί σας, δεν το κάνει συνειδητά, αλλά αυτός είναι ο τρόπος του για να εκφραστεί. Εσείς όμως είστε εκεί για να το βοηθήσετε και να του μιλήσετε για τα συναισθήματα και την αποκωδικοποίηση κάποιων σκέψεων.
Βοηθήστε το παιδί σας να δημιουργήσει νέες σκέψεις και τρόπους αντιμετώπισης μιας κατάστασης και δώστε του και νέες εναλλακτικές σκέψεις. Έτσι το βοηθάτε να δημιουργήσει έναν πιο σύνθετο τρόπο σκέψης.
Σκέψεις
Πολλές φορές δεν μας αρέσει να βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει, να φωνάζει και να ξεσπάει και προσπαθούμε να το κάνουμε ν ηρεμήσει ε κάθε τρόπο.
Πρέπει να σκεφτείτε γιατί το κάνετε αυτό; Για το παιδί ή για εμάς τους ίδιους;
Τι μας ενοχλεί εκείνη την ώρα περισσότερο; Μήπως δεν μπορούμε να αντέξουμε τις φωνές και μια ένταση;
Αυτό το περνάμε στο παιδί μας και μπορεί χωρίς να το θέλουμε έμμεσα να του απαγορεύουμε να εκφράζει ελεύθερα ότι νιώθει με στόχο να το ενισχύουμε.
Οι έρευνες δείχνουν πως είμαστε πολύ πιο ήρεμοι όταν τα άτομα γύρω μας αντιλαμβάνονται, κατανοούν και δεν απορρίπτουν ασυζητητί τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις μας.
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων