Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσεις κάποιον που σε έχει πληγώσει;

Η συγχώρεση είναι μια πράξη που θα σας προσφέρει προσωπική ηρεμία και γαλήνη όσο και αν φαίνεται στην αρχή μια δυσκολία.

Όταν κάποια συμπεριφορά κάποιου δικού μας ανθρώπου είχε σαν αποτέλεσμα να μας πληγώσει, μας έχει δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα θυμού και μίσους.

Μένοντας και κρατώντας αυτά τα συναισθήματα ο μόνος ζημιωμένος θα είναι ο εαυτός σου, που δεν θα του επιτρέπεις να βρει ηρεμία.

 

 

Πως θα καταφέρουμε από αυτά τα συναισθήματα να περάσουμε στην συγχώρεση;

Προσπαθήστε να μην δίνεται τόση δύναμη σε αυτό το γεγονός, με το να μην το σκέφτεστε όλη την ημέρα και με προσπάθεια όταν οι σκέψεις σας οδηγούν εκεί να μην αφήνετε να σας επηρεάσουν σε ότι και αν κάνετε εκείνη την στιγμή.

Μην κοιμηθείτε θυμωμένοι, με την διαδικασία του ύπνου οι σκέψεις που έχουμε αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη και θα οδηγηθούμε στο να κάνουμε έναν άστατο ύπνο, να δούμε έντονα όνειρα και να ξυπνήσουμε με ανάλογη διάθεση.

Σκεπτόμενοι το τι έγινε, μην κατηγορείτε ούτε εσάς αλλά ούτε και το άλλο πρόσωπο που σας προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα, κανείς δεν «φταίει» ο καθένας κάνει τις επιλογές του και πράττει ανάλογα με το τι θεωρεί σωστό. Έτσι αν αυτό το πιστέψετε ειλικρινά, θα σας ανακουφίσει από μεγάλο ποσοστό βάρους. Μιας και όλοι σε κάθε δυσκολία μπαίνουν στη διαδικασία να κατηγορούν είτε τον εαυτό τους είτε τους άλλους. Αυτό θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε μια νέα οπτική, η οποία υποστηρίζει πως ο καθένας κάνει ότι θεωρεί σωστό και καλό με την υποκειμενικότητα του καθένα, έτσι όλοι μπορεί να κάνουν λάθη και να πληγώσουν κάποιον με την συμπεριφορά τους, αυτό όμως δεν αφορά τον άλλον, αλλά τον καθένα προσωπικά.

Κάτι πολύ σημαντικό που είναι καλό να κάνουν όλοι, είναι να αφήνουν κάποιες φορές τα πράγματα απλά να περνάνε, αντικαταστήστε την κριτική και την καθοδήγηση, με την απλή ακρόαση.

Να είστε περισσότερο εναλλακτικοί και δεκτικοί στο διαφορετικό, στο νέο, σε κάτι αντίθετο από αυτό που εσείς υποστηρίζεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενστερνίζεστε κάθε άποψη, αλλά θα καταφέρετε να ακούτε χωρίς να σας επηρεάσει σε κάποιο βαθμό.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να στραφεί ο καθένας στον εαυτό του, η συγχώρεση απαιτεί αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση και να αναγνωρίσει τα λάθη του, τις αδυναμίες του και έτσι θα μπορέσει να έχει κατανόηση και ως προς τους άλλους.

 

Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι να εμμένουμε στις απόψεις των άλλων, αλλά να έχουμε το θάρρος να τις αντιμετωπίζουμε.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω