Πώς θα διδάξω στο παιδί μου όλα όσα θέλω να μάθει από μένα;

Λένε πως τα παιδιά δεν ακολουθούν αυτό που ακούνε αλλά αυτό που βλέπουν. Γι’ αυτό και οι γονείς είναι για εκείνα το καλύτερο παράδειγμα. Πώς όμως θα διδάξετε στα παιδιά σας όλα όσα θέλετε να μάθουν από εσάς;

 

  • Να είστε το πρόσωπο που θέλετε να γίνει το παιδί σας: Μιλήστε με ειλικρίνεια, να είστε πραγματικά δίπλα του, χωρίς να προσπαθείτε για κάτι που δε μπορείτε να υποστηρίξετε, γιατί τα παιδιά αυτό το αντιλαμβάνονται. Όσο πιο αληθινοί, ειλικρινείς και ουσιαστικοί είστε απέναντι στο παιδί σας, τόσο περισσότερα θα έχει να πάρει το παιδί σας από τη σχέση σας.
  • Δώστε στο παιδί σας αυτό που πραγματικά χρειάζεται: αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια. Ο κάθε γονιός θέλει και προσπαθεί το καλύτερο για το παιδί του, όμως αυτό που πραγματικά χρειάζεται και έχει ανάγκη ένα παιδί είναι να νιώσει την αγάπη σας με διάφορους τρόπους, να αισθανθεί την αποδοχή σας στις επιλογές του και στην πορεία του και τέλος να νιώθει την ασφάλεια πως δεν κλονίζεται με τίποτα η σχέση σας και πως εσείς θα είστε εκεί πάντα για εκείνο μια μεγάλη αγκαλιά.
  • Τα πιο σπουδαία εφόδια για τη ζωή του μπορεί να τα πάρει μέσα από τη δική σας σχέση και όσα θα του περάσετε εσείς, γ’ αυτό είναι σπουδαίο να καταφέρετε να του δώσετε υγιείς βάσεις. Μιλήστε αρκετά για απόψεις και πεποιθήσεις για τη ζωή, για τις σχέσεις, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Επίσης, δώστε του τον χώρο να προβληματιστεί, να σας ρωτήσει, ακόμη και να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους στην πορεία του, όσο θα συζητάτε μαζί για όλα αυτά τα θέματα.
  • Συζητήστε μαζί του ανοιχτά και με ειλικρίνεια: Πολλές φορές οι γονείς κρύβουν από το παιδί τους το τι συμβαίνει στην οικογένεια ή εάν κάτι τους απασχολεί. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε μαζί του και τις δύσκολες στιγμές που είναι φυσιολογικό να βιώνετε, με ειλικρίνεια αλλά και με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο – ανάλογα πάντα και με την ηλικία του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε πως το παιδί επικοινωνεί σε μεγάλο βαθμό με το συναίσθημά του και το αντιλαμβάνεται όταν κάτι συμβαίνει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να του μιλάτε με ειλικρίνεια ώστε να εισπράττει μια επικύρωση στο συναίσθημά του. Διαφορετικά του περνάτε αυτό που λέμε “διπλά μηνύματα” που είναι πολύ αρνητικό για ένα παιδί, γιατί το μπερδεύει.
  • Να είστε δίπλα του όπως εκείνο επιθυμεί, χωρίς πίεση. Όταν σας προσκαλεί να δείτε τη ζωγραφιά του ή σας λέει τι συνέβη με έναν φίλο του σήμερα στο σχολείο, δώστε λίγο περισσότερο χρόνο να ακούσετε αυτές τις στιγμές , καθώς αυτός είναι ο τρόπος του παιδιού σας να επικοινωνήσει ουσιαστικά μαζί σας και να μοιραστεί τις σκέψεις του και όσα το προβληματίζουν. Να θυμάστε: μην χρησιμοποιείτε πίεση, γιατί τα παιδιά νιώθουν καλά μόνο όταν αισθάνονται ελεύθερα!
  • Τέλος, να θυμάστε πως για ότι θέλετε να περάσετε στο παιδί σας είναι σημαντικό να του μεταφέρετε και δικά σας παραδείγματα, αυτό βοηθά τα παιδιά να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αλλά και να μην νιώθουν αγωνία για κάτι καινούριο ή διαφορετικό!

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο μου και εδώ.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω