Παίζουμε «παιχνίδι ρόλων» μαζί με το παιδί μας

Ημέρες σαν αυτές, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ακόμη και για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας και να έρθουμε πιο κοντά.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από το παιχνίδι και συγκεκριμένα το παιχνίδι ρόλων που αγαπούν πολύ τα παιδιά.

 

  • Συγκεκριμένα μέσα από τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, να προβάλλουν τις σκέψεις τους αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Για παράδειγμα εάν τα παιδιά νιώθουν θυμό, θα δημιουργήσουν τσακωμό στους ήρωές τους, ή εάν φοβούνται θα μεταβιβάσουν αυτό το συναίσθημα σε κάποιο κουκλάκι που μπορεί για παράδειγμα να κλαίει.

 

  • Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που το παιχνίδι ρόλων είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά είναι διότι μπορούν μέσα από αυτό να μάθουν πως να βρίσκουν λύσεις ή να διαχειριστούν μια κατάσταση.

 

  • Μέσα από πολλές έρευνες έχει φανεί ότι το παιχνίδι ρόλων βοηθά μακροπρόθεσμα το παιδί είτε αφορά το ίδιο, είτε τις σχέσεις με τους γύρω του, καθώς μπαίνοντας σε διάφορους ρόλους ανακαλύπτει νέες καταστάσεις και συνθήκες μέσα από τις οποίες πειραματίζεται για την μετέπειτα ζωή του.

 

Αξιοποιήστε τη φαντασία σας και του παιδιού σας, επιλέξτε ήρωες είτε φανταστικούς είτε πραγματικούς και χωρίστε τους σε καλούς και κακούς.

Μπορείτε να αναλάβει ο καθένας σας από έναν ρόλο και να παίξετε υποδυόμενοι αυτόν μαζί.

Η ιστορία μπορεί να είναι εμπνευσμένη από την φαντασία σας, παιχνίδια ή παραμύθια που αρέσουν στο παιδί σας, είτε από ρεαλιστικά παραδείγματα όπως μια οικογένεια, ο γιατρός και ο ασθενής κα.

Μια διαφορετική προσέγγιση είναι, εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο και θέλετε να δείτε πως το ίδιο θα τοποθετηθεί, να το αφήσετε να αναλάβει και να ορίσει ρόλους και να κατευθύνει την πλοκή του παιχνιδιού.

 

Όπως και αν επιλέξετε να αξιοποιήσετε το παιχνίδι σας, σε κάθε περίπτωση θα είναι μια όμορφη εμπειρία που θα μοιραστείτε μαζί με το παιδί σας και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και διδακτικά για εκείνο, μαθαίνοντας πως διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις ή ακόμη και πιο δημιουργικά βοηθώντας το να εκφραστεί αναφορικά με σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα.

 

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Άρθρα δημιουργήθηκαν 256

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω